Снимка: БГНЕС

Води се дебат по размера на минималната работна заплата и надеждите са, че тя ще се увеличи над 700 лв. Това заяви Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

По думите му ковид добавката към пенсиите ще е до края на юни, докогато са разчетени парите. Ако няма решение за пенсионната система до 1 юли, от тази дата ще има намаляване на плащанията на пенсионерите.

Пенсиите обаче ще се увеличат с 6.1%. Ако с новия бюджет не се предложи някакво решение или Коалиционния съвет не вземе решение, тогава ще трябва да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило, каза Гьоков. По предварителни сметки на НОИ това увеличение ще бъде 6.1% - на база 50% от нараствана на осигурителния доход и 50% тежест на инфлацията. Ако отпаднат добавките от 1 юли, това няма да покрие тези 60 лв. върху пенсиите на хората. Пенсионерите ще се окажат с по-високи пенсии, но с по-ниски плащания.

Още по темата
Гьоков смята обаче, че ще бъде намерено решение дотогава.

По думите му помощта към пенсиите няма да се дава безусловно, ще бъде преценено кой има нужда от нея и кой не.

Гьоков заяви пред БНТ, че до юли ковид добавката ще продължи да се получава заедно с пенсиите. Ще разграничат обаче получаването на пенсията с ковид добавката. Когато човек си получава пенсията в пощата, например, да види колко е пенсията и колко е ковид добавката. Обсъжда се също ковид добавката да бъде изкарана от пенсионната система.

Социалният министър каза още, че няма грешка в преизчисляването на пенсиите. Има по-скоро неразбиране на методиката, защото, по думите му, няма как да има грешка в една организация като НОИ.

Реалното увеличение на средната пенсия е 9.3 -9.4%. Никога не се е стигало до такова осъвременяване, каза социалният министър. Гьоков смята, че ковид добавките са оставили нереалистични свръхочаквания у хората, включително с политическо говорене.

"Отново твърдя, че няма да има пенсионер, който да получава по-ниско плащане. Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия през януари, отколкото през декември. По-ниският размер е при тези, които не са свързани с трудова дейност", каза той.

Попитан за това как се живее с минимална пенсия от 370 лв, Гьоков каза, че въпросът е политически.

"Няма как да има справедливост като малко над половината от пенсионерите, милион и нещо взимат минимална пенсия, без да се зачита техният принос. Хората не могат да живеят с доходи по-ниски от прага на бедност. В България хората бъркат доходите с размера на пенсията. Едно е пенсионер с ниска пенсия и има други доходи, но не е същото с човек, който получава 370 лв. без други доходи", каза Гьоков.

Коментари Напиши коментар

34

До 33

преди 4 месеца

През 2011 година ГЕРБ вдигнаха минималната заплата чак от 1 септември 2011 година, като преди това я бяха замразили за две години и осем месеца на едно и също ниво.

33

Анонимен

преди 4 месеца

В началото при ГЕРБ минималната си остана същата. 2009 и 2010 все 240 лева. После се вдигаше с по 20 лева чак до 2015 година, когато стана 380 лева. Тогава ГЕРБ усетиха дебелия и започнаха да я вдигат с по 40 лева.

32

Анонимен

преди 4 месеца

Спекула при ГЕРБ винаги се вдигаше заплатата а сега чак април то е смешно