Снимка: БГНЕС
Фармацевтичната компания AstraZeneca обяви в четвъртък предварителни данни от клинично изпитване на разработената от компанията ваксина срещу Covid-19 (Vaxzevria). Данните показвали, че тази ваксина генерира по-висок отговор на антитела срещу варианта Омикрон и срещу други варианти на коронавируса, включително Бета (Beta), Делта (Delta), Алфа (Alpha) и Гама (Gamma), когато се прилага като трета бустерна доза, съобщава Ройтерс.
 
"Повишеният отговор се наблюдава при хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с някоя иРНК ваксина (като ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna)", посочва британско-шведският производителя на лекарства.
 
От компанията добавят, че че ще предоставят тези данни на регулаторите по целия свят, предвид спешната нужда от бустерни дози.
 
AstraZeneca разработи ваксината Vaxzevria с изследователи от университета в Оксфорд и лабораторни изследвания миналия месец установиха. Учените установиха, че курсът с три дози на Vaxzevria е ефективен срещу бързо разпространяващия се нов вариант - Омикрон.
 
Компанията заяви още, че има доказателства, които подкрепят трета доза от нейната ваксина, независимо от схемата на първична ваксинация.
 
"Тези важни проучвания показват, че трета доза на Vaxzevria след две първоначални дози от една и съща ваксина, или след иРНК или инактивирани ваксини, повишава силно имунитета срещу Covid-19", заяви шефът на Oxford Vaccine Group Андрю Полард.
 
Голямо британско проучване през декември установи, че ваксината на AstraZeneca повишава антителата, когато тя се прилага като бустер след първоначална имунизация със същата ваксина или с  тази на Pfizer/BioNTech, която се основава на иРНК (mRNA) технологият.
 
Проучването също така заключава, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза.

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 1 година

Друга група учени твърдят,на базата на обширни рандомизирани двойно слепи, плацебо контролирани проучвания, че бустерът генерира ДРЪЖКИ.

29

Айде бе

преди 1 година

Абе то това , че го наричат "бустер",не променя факта , че е от същото но за 3,4 или 5 ти път.То щом 2 пъти е компрометирано при Овцете , при поредния следващ път по-ефикасно ли ще стане?

28

Fakt i cel

преди 1 година

Dnes Vaksina a te zasili utre da te zasili i drugi den posledniqt mikrob schte te ubie