Снимка: Pixabay

“Covid епидемията до голяма степен изолира хората по домовете им. Нашите хронични болни започнаха да не посещават кабинетите на общопрактикуващите лекари. Говоря за пациенти с артериална хипертония, диабетици, които имат хронични заболявания, за които се изисква динамично наблюдение. “, каза д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ лекар.

“Голяма част от тези хора се уплашиха и просто не ни посещаваха. Второ, имаше някои недомислени нормативни актове специално за получаване на лекарства, които доведоха допълнително до това да се разредят посещенията. В момента, ако на дадена терапия е изтекъл срокът за протокол за отпускане на медикаменти, пациентът просто може да отиде и да си ги вземе в аптеките, без да посети съответния специалист, който го наблюдава. Това определено беше една голяма грешка, която доведе допълнително до по-рядки посещения. За съжаление, голям процент от тези хора влошиха състоянието си.“

Започва да си мисля, че общопрактикуващите лекари са универсалния бушон на системата. И за всяко нещо, което не върви, са обвинявани те, каза той пред БНР. По думите му това е довело и до силно редуциране на техния брой - от 7000, които са започнали в началото на реформата, под 4000 в момента.

Общопрактикуващите лекари си седят на мястото, справят се със ситуацията, доколкото могат, каза той.

"В тази сфера има и хронично недофинансиране. Нямаме възможност да взимаме повече сътрудници, които да ни помагат с това огромно административно бреме. Всичко това отблъсква младите хора от нашата професия, няма попълнения. Превенцията е много важно нещо за здравето на един народ.“, допълни д-р Николай Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase