Снимка: Pixabay

 Високи нива на Т-клетки след преболедуване на обикновена настинка могат да осигурят и защита срещу COVID. Това установи проучване на Imperial College London, публикувано днес, цинирано от БГНЕС.

 
Имунитетът срещу COVID е сложен и въпреки че има данни за намаляване на нивата на антителата шест месеца след ваксинацията, се смята, че Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита, съобщи Ройтерс.
 
В проучването, което е започнало през септември 2020 г., са разгледани нивата на кръстосано реагиращите Т-клетки, генерирани от предишни настинки и грип, при 52 домашни контактни лица на положителни случаи на COVID скоро след излагането, за да се види дали те са продължили да развиват инфекция. 
 
Установено е, че 26-те души, които не са се заразили с вируса, са имали значително по-високи нива на тези Т-клетки от хората, които са се заразили.
 
"Открихме, че високите нива на вече съществуващи Т-клетки, създадени от организма при инфектиране с други човешки коронавируси, като обикновената настинка и грип, могат да предпазят от инфекция с Covid-19", казва авторът на изследването д-р Риа Кунду.
 
Авторите на изследването, публикувано в Nature Communications, заявиха, че вътрешните протеини на вируса Sars-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини.

Коментари Напиши коментар

84

Ъм

преди 1 година

Безумен и некомпетентен превод. Има различни видове вируси, които причиняват настинка. Риновируси, аденовируси, коронавируси, ентеровируси и т.н. Някакъв кръстосан имунитет срешу ковид вероятно има само след настинки, причинени от други коронавируси. Грипът НЕ е вид коронавирус и в оригиналната статия в Нейчър няма ни намек за кръстосан имунитет от преболедуване на грип. Пълна мистерия е откъде Ния е самоизмислила такова твърдение.

83

Анонимен

преди 1 година

До Анонимено

82

Анонимен

преди 1 година

До Да бе Голям МангъровПсихопата май си ти!