Снимка: БГНЕС

Няма такова нещо като "нов вирус", наречен Flurona (слято от Flu/грип/ + Corona), и няма причина за паника, заяви пред гръцки медии Елиас Мосиалос, професор по здравна политика в Лондонското училище по икономика.

"Това не е нов вирус, а едновременна инфекция от коронавирус и грипен вирус. Случи се на бременна жена в Израел, но вероятно ще станем свидетели на такива случаи в много страни", написа Мосиалос в профила си във Facebook.

"Така че ваксинацията с противогрипна ваксина е необходима, особено за нашите уязвими сънародници. На това наблягат здравните власти по света", допълва Мосиалос.

Съществуваше и загриженост за "Делмикрон" – тук отново не става дума за нов вирус, а за едновременна инфекция с вариантите Делта и Омикрон на коронавируса. Това е нещо, което трябва да се следи, каза професор Атанасиос Димопулос, ректор на Атинския университет.

В същото време здравният инспектор на Израел Нахман Аш заяви, че рязкото увеличаване на инфекциите с варианта Омикрон може да доведе до стаден имунитет в Израел, въпреки че не би искал да се плати такава висока цена.

До края на декември Израел успяваше да задържи Омикрон извън пределите на страната, но случаите растат ежедневно и се очаква да достигнат рекордни стойности през следващите три седмици./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase