Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването на Русия е регистрирало инхалаторно лекарство за лечение на коронавирус под наименованието "МИР-19", съобщиха от пресслужбата на ведомството.

„Министерството на здравеопазването на Русия регистрира лекарство за лечение на коронавирусна инфекция "МИР-19", разработено от екип на Вероника Скворцова в Държавния изследователски институт по имунология на Русия, се казва в изявлението.

Лекарството действа на генетично ниво - селективно потиска активността на жизненоважни вирусни РНК последователности, като същевременно не засяга човешкия геном.

"Действието на "МИР-19" в генома на всички известни вирусни линии, включително на щама Омикрон, е установено. Не е идентифицирана нито една мутация. Това прави лекарството универсално срещу различни варианти на SARS-CoV-2", отбеляза Скворцова.

Клиничните проучвания на лекарството са доказали неговата безопасност и ефективност. "МИР-19" не засяга човешкия организъм, целта му е вирусът, съобщиха от пресслужбата. То няма странични ефекти. Лекарството е предназначено за инхалационно приложение в болнична среда./БГНЕС