Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички се умориха от коронавируса. Алармите отново пищят заради новия щам, но преди края на годината и особено преди Коледа, ето три добри вести от "Дойче веле": Омикрон изглежда е по-лек, бустерната доза на ваксините работи и има вече първо хапче срещу коронавирус.

Първа вест - Омикрон е по-малко опасен

Според проучване от Англия, новия щам на вируса, известен като Омикрон, е с 20 до 25 процента по-малко вероятно да доведе до болнично лечение, отколкото Делта мутацията. Лабораторните експерименти показват, че Омикрон има по-ниска способност да инфектира белодробните клетки.

Все пак Омикрон се разпространява по-бързо, тъй като поради многобройни мутации в шиповия протеин, той често заобикаля имунния отговор, който е получен чрез първоначалната ваксинация или чрез преболедуване.

Шотландско проучване показва, че рискът да отидете в болница с Омикрон е с цели 2/3 по-нисък и че този щам практически не причинява по-тежки симптоми при хора под 60 години. Това проучване също така показва, че бустерната ваксина - тоест третата доза - предпазва значително от симптоматична зараза.

Проучване от австралийския регион Нов Южен Уелс говори също в полза на това. Според него Омикрон изпраща хората в болницата два пъти по-рядко Делта.

Учените обаче предупреждават, че опасността се крие във факта, че Омикрон е много по-заразен. Дори ако протичането на болестта е по-леко, ако огромен брой хора се заразят за кратък период от време - ще има достатъчно от тях, за да напълнят болниците.

Втора вест - вижда се краят на панбдемията

Някои вече прогнозират, че Омикрон бавно, но сигурно слага край на пандемията. Защото този вариант въпреки, че се разпространява по-бързо, убива своите гостоприемници по-рядко. Омикрон скоро трябва да вземе предимство пред Делта.

Въпреки че вирусът няма да бъде унищожен бързо - може и никога да не бъде - има голям шанс той да стане ендемичен. Това би означавало, че няма да има вече пандемия, а че отслабена версия на вируса ще се появи тук-там локално или сезонно – точно както грипа през зимата. Ще се предпазваме от това, както и от грипа - с годишна ваксинация.

Добрата новина е, че производителите на ваксини твърдят – и първите проучвания показват това – че бустерната доза предпазва добре от Омикрон. Това казват в Новавакс, чиято ваксина наскоро беше одобрена в ЕС. На тази протеинова ваксина се възлагат големи надежди, защото има много хора, които са скептични относно новата технология на mRNA, така че избягват Moderna и Pfizer. Производителите на тези две ваксини също обявиха, че третата доза действа чудесно срещу новия щам. Същото съобщиха и от AstraZeneca.

Първо антивирусно хапче - лечението у дома става възможно

Pfizer има още една голяма новина тези дни - Американската агенция по лекарствата издаде спешно одобрение за тяхното антиковид хапче, наречено Paxlovid. Международен анализ на Pheizer показва, че лекарството намалява смъртността с 89 процента.

Paxlovid всъщност забавя репликацията на вируса. Всеки, който е болен, трябва да приема хапчето у дома два пъти дневно, общо пет дни, в комбинация с друг препарат. Целта на това лекарство е да се избегне сериозно протичане на заболяването и да се предотврати евентуална хоспитализация.

Процедурата за одобрение от Европейската агенция по лекарствата е в ход. Тя казва, че таблетките могат да се предписват на възрастни пациенти, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са с повишен риск от тежко заболяване.

Производството все още не е масово, а лекарството все още е скъпо. Американските власти поръчаха 10 милиона опаковки за около 5 милиарда долара. Първите 265 000 ще бъдат доставени през януари. (БГНЕС)