"Още няма потвърдени случаи на Омикрон у нас, но е много вероятно пробите, които ще бъдат изследвани, да докажат, че има. Ако последваме сценария в Англия, до един месец всички ще преболедуват този вариант. В Англия в момента 90 хил. души се заразяват на ден на фона на 90% ваксинираност на населението. Хубаво е, че този вариант преминава много леко", заяви хематологът проф. Чавдар Ботев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Ако всичко това, което получаваме като информация, е вярно, това е краят на епидемията - ще стане до месец-два. Няма време и смисъл да се създаде нова ваксина", обяви той.
 
Той отново алармира, че в България ще продължава да има висока смъртност, ако продължи тази терапия с антибиотиците.
 
"Стотици професори настояваме да се спре лечението с антибиотици на вирус. Това е безумие! Ще се появяват много тежки автоимунни заболявания, ще има бум", каза проф. Ботев.
 
Според него защитата на преболедувалите е по-добра от тази на ваксинираните.
 
"В момента имунитетът в много голяма част от населението клони към 0. Това не се казва, а се казва, че с бустерната доза ще се увеличи 80 до 100 пъти защитата. Използват се търговски трикове от магазините. Трябва да се ваксинират проблемните хора, но този вариант може да се хване и големите фирми го правят. Този вирус не е създаден да убива хора. Той ни показва колко неправилно живеем. Мутира и се наглася. Омикрон е значително по-добър. Много хора ще се разболеят, но тук става въпрос и за икономически интереси. ЕС е поръчал 5,8 млрд. ваксини, които ще бъдат платени до 2023 г.", коментира хематологът.
 
Той изтъкна като проблем факта, че политиците говорят прекалено много за вируса и не се дава възможност на специалистите да го правят и подчерта, че Агенцията по лекарствата не си върши работата. 
 
"Нашето сдружение ще напише писмо до FDA какво става в България. Явно никой не вярва на българските учени. Ще напиша писмо и до министъра. Елитът на българските лекари търпеливо чакаше фирмите с антибиотиците", предупреди проф. Ботев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase