Снимка: БГНЕС

Южна Африка беше мястото, където за първи път беше идентифициран новият вариант на COVID-19 - Омикрон, а случаите там много бързо започнаха да се увеличават.

Това започва да се случва и в други страни, което накара Световната здравна организация (СЗО) да заяви, че щамът се "разпространява със скорост, която не сме виждали при нито един предишен вариант на коронавируса ".

Какво друго можем да научим от опита на Южна Африка?

Омикрон причинява ли по-леко заболяване?

Данните за постъпилите в болница, свързани с COVID-19 в Южна Африка показват, че те нарастват доста рязко във всички провинции. Но те не се увеличават толкова бързо, колкото бихте очаквали, предвид броя на случаите. В момента по-малко пациенти се нуждаят от кислород и вентилатори и са в болница за по-кратки периоди.

Discovery Health, основен доставчик на здравни услуги в Южна Африка, изчисли, че възрастните, заразени в началото на огнището на "Омикрон", са с приблизително 30% по-малко вероятно да бъдат приети в болница, отколкото тези, заразени по време на първата вълна в страната.

Старши южноафрикански учени обаче казват, че това не показва, че самият вариант е по-лек. Голямата разлика от предишните вълни е степента на ваксинация и естествения имунитет сред населението.

Въпреки че изглежда, че две дози от ваксина срещу COVID-19 или предишна инфекция са много по-малко ефективни при спиране на заразяването, прихващащи "Омикрон", те все още изглежда осигуряват защита срещу тежко заболяване.

Д-р Вики Бейли, старши учен в болницата Chris Hani Baragwanath в Йоханесбург, казва, че по-ниските нива на болнично лечение вероятно се дължат на хората с по-висок имунитет: "Няма доказателства, че това е по-малко вирулентна мутация", каза тя.

СЗО предупреждава, че данните, които предполагат, че вариантът може да е по-лек, могат да бъдат изкривени и от факта, че повечето от приетите в болница са на възраст под 40 години - така че има по-нисък риск от сериозно заболяване. А голяма част от населението над 60 г. е  ваксинирано, което също предпазва от тежки заболявания.

Южна Африка има младо население, със средна възраст от 27,6 години в сравнение с 40,4 в Обединеното кралство например - така че опитът й с "Омикрон" може да не е същият като страните с по-възрастно население.

Разболяват ли се повече деца от "Омикрон"?

Доклади от болници в най-силно засегнатите райони на Южна Африка - включително провинция Гаутенг - показват увеличение на децата, приети в болница.

Някои посочиха това с тревога, предполагайки, че това показва, че вариантът може да бъде по-опасен за младите.

Но има и друга страна на моненатата - Южна Африка тества всички, които по една или друга причина се налага да влязат в болница. Това означама, че сред децата с COVID в лечебните заведения в страната има и такива, които са дали положителна проба след като са били приети за нещо друго, казва проф. Хелън Рис от университета на Витватерсранд в Йоханесбург.

Д-р Бейли казва пред BBC, че в болницата й са приети малък брой деца, защото са били доста болни от COVID, но те са се възстановили за два до три дни. Тя също така посочва, че тези данни идват от район, където много деца живеят в бедност, така че те може да са недохранени и изложени на по-висок риск от вируса от средния.

Делът на децата, приети в болници с COVID в Гаутенг, също намалява, от високите 14% през първата седмица до 8% през третата седмица.

Каква е ролята на ваксинацията срещу "Омикрон"?

Южна Африка има относително ниски нива на ваксиниране, като 26% от населението й е напълно имунизирано, така че нейният опит може да не е пряко сравним с по-ваксинирани страни. Но страната има много високи нива на естествен имунитет.

Д-р Муге Чевик от Университета на Сейнт Андрюс вярва, че рискът от заразяване на други хора е значително намален чрез ваксинация, тъй като хората ще боледуват за по-кратки периоди и ще се излекуват по-бързо, което ще даде по-малко възможности за разпространение.

Но е ясно, че този вариант все още се разпространява бързо - дори в по-силно ваксинирани популации.

Малко ваксини могат напълно да спрат инфекциите, но когато става въпрос за предотвратяване на тежки заболявания, доказателствата сочат, че ваксинацията все още до голяма степен върши работата дори след тази значителна мутация.

Това, което не е ясно, е колко точно.

Предварителните проучвания в Южна Африка предполагат, че ваксината Pfizer предотвратява приблизително 70% от приема в болница дори след две дози няколко месеца по-късно, като този процент се увеличава до над 90% след трета бустер доза.

Но Южна Африка е използвала и други ваксини, като много от голяма част от населението е получили препарата на Johnson & Johnson, така че са необходими повече изследвания, за да се покаже доколко различните ваксини остават ефективни за различните групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase