Снимка: БГНЕС

Над 115 COVID зони има разкрити до момента в страната, посочват в отчета си от Министерството на здравеопазването. По този начин е осигурена още една възможност за лечение на пациенти с леко или със средно тежко протичане на коронавирусна инфекция, освен възможността да бъдат прегледани и лекувани от избрания от тях личеk лекар.

Своевременно са дадени указания на РЗИ за създаване на организация и преструктуриране на лечебните заведения за осигуряване на необходимия брой болнични легла за всички нуждаещи се пациенти, включително и за деца, със и без COVID-19; за разпределението на ремдесивир, моноклонални антитела и кислород в болниците; за осъществяване на ефективен контрол по спазването на противоепидемичните мерки; за анализ на смъртността в съответните области и др., се посочва още в него.

Продължено е провеждането на засилен епидемиологичен надзор, профилактика и здравен контрол с цел ограничаване на заболяването. Актуализирахме критериите за оценка на разпространението на COVID-19 в съответните държави и поставянето им в цветови зони. Актуализирахме мерките, които се прилагат спрямо пристигащи на територията на страната и са свързани с конкретни здравни изисквания;

Предприехме действия за доставка на ваксини срещу COVID-19 на държавно ниво чрез сключване на споразумения за доставка на 4 вида ваксини - аденовирусна, иРНК, антигенна и инактивирана. Създадохме възможността за прилагане на т.нар. „зелен сертификат“ за допускане на различни обществени места и провеждане на дейности, както и за работа в хосписи, лечебни заведения за болнична помощ и домове за стари хора, посочват още от МЗ.

Продължава работата по изготвяне на Национален антираков план, в който ще бъдат предвидени мерки по отношение на онкологичните заболявания в четирите ключови области: превенция, ранно откриване, диагностика, лечение и подобряване качеството на живот на пациентите с рак. Продължена е и работата по Националния план за борба с инсулта. Заложените в него цели са свързани с намаляване на смъртността и инвалидизацията от мозъчно-съдови заболявания.

Продължава и процесът по деинституционализация и закриване на домовете за медико-социални грижи за деца, като на тяхно място се разкриват центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

133 са издадените актове, с които министърът на здравеопазването упражнява правата на държавата при управлението на търговските дружества с над 50 % държавно участие в капитала.

Осъществяван е мониторинг на тримесечна база по ключови показатели за дейността и финансовото състояние на 183 лечебни заведения за болнична помощ с преобладаващо държавно и общинско участие в капитала.

Осигурена е пълна прозрачност за заплащането на медицинските дейности, чрез публикуване на официалната интернет страница информация за цените на всички предоставяни медицински и други услуги от лечебните заведения, с цел намаляване на нерегламентираните плащания от страна на пациентите.

Осигурени са средства в общ размер на 4 млн. лв. за основен ремонт и обновяване на клиники и отделения в 17 лечебни заведения.

За да могат учениците да се върнат отново в клас и то в сигурна среда, предприехме действия за осигуряване на бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-CoV-2. Целево бяха отпуснати средства в размер на 13 000 000 лв. за закупуване на 1 600 000 бр. тестове. Министерството на здравеопазването положи усилия и в кратък срок успя за същата сума да договори близо три пъти повече тестове от първоначално заложените. В резултат са сключени договори за доставка на 4 703 446 бр. антигенни тестове за деца.

От Министерството на здравеопазването посочват още успешно реализиране на проекти, дейности по превенция на заболявания, осигуряване на доставки на различни консумативи, модернизиране на здравни заведения и др.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase