Снимка: БГНЕС

Възможната ефективност на дисулфирам - лекарство за лечение на алкохолна зависимост, е била прогнозирана още в началото на пандемията от коронавируса, каза пред в. "Известия" ръководителят на лабораторията за анализ на показателите на общественото здраве и дигитализация на общественото здраве към Московския физико-технологичен институт Станислав Отставнов.

Още по темата
Американски учени също публикуваха проучване, което показва, че приемът на дисулфирам е свързан с намален риск от заразяване с COVID-19. В анализа са използвани данни от 944 127 души, от които 2 233 пациенти са приемали дисулфирам, предава БГНЕС.

Резултатите от проучването показват, че при лицата, лекувани от алкохолизъм с лекарството, рискът от заразяване с COVID-19 е с 34% по-нисък и нито едно от тях не е починало от коронавирусна инфекция.

"Възможната полза от дисулфирама за контролиране на COVID-19 беше обоснована чрез моделиране още в първите месеци на пандемията. Смята се, че лекарството се свързва с един от протеините на коронавируса (основната протеаза) и нарушава неговата функция. Освен това се предполага, че медикаментът задейства допълнителен механизъм, който противодейства на редукцията на глутатиона - важен антиоксидант, чиято липса в организма при COVID-19 не вещае нищо добро", обясни Оставнов.

В същото време експертът отбеляза, че симулационните данни невинаги съвпадат със ситуацията на практика, но проучването на американските учени показва, че ползите от лекарството съществуват не само при лабораторни условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase