Снимка: БГНЕС

Възможната ефективност на дисулфирам - лекарство за лечение на алкохолна зависимост, е била прогнозирана още в началото на пандемията от коронавируса, каза пред в. "Известия" ръководителят на лабораторията за анализ на показателите на общественото здраве и дигитализация на общественото здраве към Московския физико-технологичен институт Станислав Отставнов.

Още по темата
Американски учени също публикуваха проучване, което показва, че приемът на дисулфирам е свързан с намален риск от заразяване с COVID-19. В анализа са използвани данни от 944 127 души, от които 2 233 пациенти са приемали дисулфирам, предава БГНЕС.

Резултатите от проучването показват, че при лицата, лекувани от алкохолизъм с лекарството, рискът от заразяване с COVID-19 е с 34% по-нисък и нито едно от тях не е починало от коронавирусна инфекция.

"Възможната полза от дисулфирама за контролиране на COVID-19 беше обоснована чрез моделиране още в първите месеци на пандемията. Смята се, че лекарството се свързва с един от протеините на коронавируса (основната протеаза) и нарушава неговата функция. Освен това се предполага, че медикаментът задейства допълнителен механизъм, който противодейства на редукцията на глутатиона - важен антиоксидант, чиято липса в организма при COVID-19 не вещае нищо добро", обясни Оставнов.

В същото време експертът отбеляза, че симулационните данни невинаги съвпадат със ситуацията на практика, но проучването на американските учени показва, че ползите от лекарството съществуват не само при лабораторни условия.