Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Промени в Закона за здравето, с които се отменят административните наказания за неспазването на противопидемичните мерки, ще внесат от парламентарната група на ПП "Възраждане". Това обяви на брифинг в парламента председателят й Костадин Костадинов, предаде БТА. 

Още по темата
Той обясни, че с оглед на разразилата се дискусия за зеления сертификат, който по думите му представлявал "дискриминационна мярка" от парламентарната група на ПП "Възраждане" внасят в парламента изменения в законодателството, с които щяло да се даде възможност да се "възстанови нормалният начин на живот".

Елена Гунчева, народен представител от "Възраждане", обясни, че направените предложения за изменения в законодателството са станали възможни благодарение на активната подкрепа на д-р Атанас Мангъров. Първата група промени били по отношение на ваксинацията, друга част от промените се отнасяли до заповедите на министъра на здравеопазването и третата част са свързани със съдебния контрол върху тях.

Ние предвиждаме извънредна противоепидемична обстановка да бъде налагана само с решение на Народното събрание, каза Гунчева. По думите на депутата заповедите на министъра не могат да ограничават основни граждански права, не могат да създават задължения, каквито нямало по закон и не можели да правят дискриминационни определени условия.

Не може спазването на мерките да бъде поставено като условия за достъп до обществени сгради, образование, правото на труд, коментира Гунчева.

По отношение на съдебния контрол - депутатът обясни, че с измененията се прецизират възможностите за обжалване, въвеждат се кратки срокове за произнасяне на съда до две седмици от образуване на делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase