Снимка: БГНЕС
fallback

COVID-19 активно се "маскира" като други вирусни заболявания през студения сезон. Главният лекар на веригата клиники „К+31” Борис Чурадзе, доктор по медицина, разказа в интервю за радио Sputnik как да го разпознаем навреме.

"COVID-19 може да се маскира като остра респираторна инфекция, може да прилича на грип, а понякога дори като проява на друга вирусна инфекция като ентеровирус и ротавирус. Причината за това е, че няма 100% специфични за коронавируса симптоми. Най-честите прояви на COVID-19 са треска, кашлица и респираторни нарушения. За съжаление, всички симптоми не са 100% специфични", казва Чурадзе.

"Само навременното търсене на медицинска помощ при първите симптоми на заболяване може да помогне навреме да се постави правилната диагноза и да се започне правилното лечение. Ако дадено лице има симптоми на остра респираторна инфекция, трябва незабавно да определите дали то има или няма COVID-19. Съществуват два метода за диагностициране: PCR диагностика и бърз тест за коронавирус. Трябва да прилагаме тези методи, ако има съмнение за коронавирусна инфекция", подчерта Чурадзе, цитиран от БГНЕС.

Намаляването на вероятността от заразяване с коронавирусната инфекция и избягването на тежки последици за здравето, ако човек се зарази с COVID-19, може да стане чрез ваксинация, напомни лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 2 години

А като Дядо Коледа може ли да се маскира? Иидиотасссс

70

Batman

преди 2 години

Колко хора сега съжаляват че се ваксинираха,Защо? Защото сега дойде нашия нов боксьор ОМИКРОНЧО... и казаха въпреки сте се излага ли с три дози пак ще имате ограничения и тестове задължителни.. сега чакаме да ни приготвят за новия безстрашния ОМИКРОН трябва дани боцкат с нещо по така че да можем и с него дасе справим поне до следващия ни опонент които сигурно ще излезе след ОМИКРОН поне 5 месеца... наи много.. и вероятно ще се казва бизон брат на омикрон...

69

Хитър Петър

преди 2 години

https://m.facebook/story.php?story_fbid=6607121332663613&id=100000974352713

fallback