Съмнителни проби за наличието на Омикрон у нас се проверяват в момента в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите трябва да бъдат готови до края на седмицата. 
 
"Все още сме във вълна, настоящата не е приключила. Учените опитват да установят доколко ще се случи изтласкване на Делта от Омикрон или ще циркулират заедно. Ако не е дошъл все още, всеки момент ще бъде в България. По-добрият избор е презастраховането. Няма данни Омикрон да е особено смъртоносен", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя посочи, че Омикрон възниква в територия от света, където има голям процент ХИВ позитивни, а голяма част от тях не са лекувани. 
 
"Противоепидемичните мерки са стандартни - дистанция, маски, дезинфекция, проветряване. Маските действително предпазват много добре, когато са покрити нос, уста и брада. За съжаление, почти никъде не виждам да се спазват мерките", каза още д-р Бацелова.
 
"Не смятам, че коронавирусът ще изчезна категорично, дори да затворим света за една година. Вирусът се разпространява и сред животните, може да образува резервоари при тях. Не мога да кажа дали ще го елиминираме, но пандемията ще свърши, а коронавирусът евентуално ще остане като сезонна респираторна инфекция", обясни д-р Бацелова.
 
Д-р Христиана Бацелова сподели притесненията си дали у нас ще се натрупат много възприемчиви към заразяване с Омикрон през януари-февруари. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase