Снимка: БГНЕС
Новият щам на COVID-19 Омикрон, който вече е открит в десетки страни, засега все още не е причинил нито един смъртен случай", съобщиха от Световната здравна организация, цитирана от АФП. 
 
Ще са необходими още няколко седмици, за да се установи степента на заразност на новият щам и дали причинява по-тежко протичане на болестта, заяви Майкъл Райън, директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации в здравеопазването.
 
"Възнамеряваме да получим отговорите, от които всички се нуждаят", подчерта той.
 
Експертите не изключват и варианта Омикрон да предизвика повече от половината от новите случаи на COVID-19 в Европа през следващите няколко месеца.
 
Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че Омикрон вариантът е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения.
 
По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са регистрирани над сто заразени. Има случаи в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия, Португалия, Шотландия, Нидерландия, във Франция, Швейцария и Австрия.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 месец

Кунчев го пазят да е първият умрял от новият вирус.

18

анонимен

преди 1 месец

у нас ще има

17

Анонимен

преди 1 месец

Абе ,да не сте объркали заглавието - "СЗО: ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМА ....."