Снимка: БГНЕС

Подобно на Австрия, германското правителство също обяви локдаун за неваксинираните и обмисля да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 след седмици на рекорден брой инфекции в страната.

В Австрия хиляди хора излязоха на улиците през последните седмици, за да протестират срещу поредица от мерки - от февруари правителството ще въведе задължителна ваксинация за всички, с изключение за тези, които не могат да се имунизират по медицински причини.

Степента на ваксиниране както в Германия, така и в Австрия изостава от останалата част от Западна Европа, като под 70% от населението получило две дози от ваксина срещу COVID-19.

Хората от двете страни обясняват какво мислят за настоящата ситуация, задължителната ваксинация и ограниченията за неваксинираните.

26-годишният Макс живее в германската провинция Баден Вюртемберг и е избрал да не се имунизира срещу COVID-19.

"Имам медицинско състояние - автоимунно заболяване, което повишава риска от странични ефекти от настоящия набор от ваксини и кара личния ми лекар да препоръча да не се ваксинирам. И двамата следим отблизо разработването на алтернативни ваксини, които може да нямат този повишен риск", обяснява той.

Макс е ядосан от ограниченията за тези от населението, които не са имунизирани срещу вируса.

"Бюрократите от общественото здравеопазване са решили, че знаят повече за моето медицинско състояние, отколкото собствения ми лекар. Личният анализ на риска, който някога е бил отличителен белег на добрата клинична помощ, сега е силно обезкуражен от Института Роберт Кох [Германската федерална здравна агенция и изследователски институт, отговарящ за контрола и превенцията на болестите], а на лекарите е казано да вземат решения, базирани не на своите пациенти, а по оценките на бюрократите", казва Макс.

"Тъй като реших да се вслушам в честния медицински съвет на моя лекар, бях подложен на все по-безумна поредица от "мерки", открито предназначени да направят живота ми функционално нежизнеспособен, докато не предприема медицинска интервенция, която знам, че не е правилна за мен", допълва още той. "Тези мерки не направиха абсолютно нищо, за да ме убедят – те просто направиха живота ми по-труден и самотен. Сега съм остранен от обществения живот. Не мога да ходя до магазините и съм обект на нелеп личен полицейски час, който забранява да напускам къщата след 21:00 часа" смята Макс.

27-годишният Донован, геоучен от Потсдам, Германия, който се ваксинира веднага щом бе възможно и е получил бустер, се чувства комфортно с ограниченията за неваксинираните, но се чувства много амбивалентно относно възможната задължителна ваксинация за цялото население.

"Не харесвам задължителните интервенции. Не ми е удобно всяко правителство, където и да е, да казва на всеки човек какво е длъжен да прави с тялото си и искрено се надявам, както казаха австрийските министри, задължаването да бъде инструмент за убеждаване, а не реален механизъм да притискат хората да се ваксинират", обяснява той. "Хората, особено в този регион, бяха задължени да правят неща, които не са искали да правят дълго време, исторически погледнато, и се надявам, че новото коалиционно правителство в Германия ще поддържа неприкосновената автономия на всеки човек над собственото му тяло", посочва той.

Недоверието в правителството е особено разпространено в Източна Германия, казва той, където населението е било шпионирано и контролирано в продължение на десетилетия от бившия комунистически режим.

"Това недоверие е по-голям проблем според мен от всичко друго. Но имам надежда, че някои хора ще променят мнението си", допълва Донован.

Какво точно би означавала задължителната ваксинация на практика обаче остава неясно както в Германия, така и в Австрия.

"Подкрепям мерки, които значително намаляват личните свободи на неваксинираните, предвид риска, който представляват за обществото", казва още Донован. "Освен това подкрепям задължителната имунизация в сектора на грижите и бих подкрепил допълнителни мерки, като тези, предприети от компании в САЩ, които ще изискват от неваксинираните лица да плащат по-високи вноски за здравно осигуряване или социални грижи. Тези от нас, които са ваксинирани, не трябва да продължават да субсидират медицинските разходи на неваксинираните", допълва той.

В щата Бранденбург, където живее той, само 61% от хората са ваксинирани с две дози.

"Това просто не е достатъчно. Не искам някой да загуби работата си, защото не е искал да се ваксинира, но разбирам, че в тези изключително трудни времена може да се наложи да се вземат изключително трудни мерки", допълва той.

68-годишната Хайке, пенсионерка от Мюнхен, подкрепя възгледите на Донован и се чувства неспокойно относно задължителните ваксинации.

"Аз съм напълно ваксинирана и току-що получих бустер доза, но се колебая дали ваксините трябва да станат задължителни. Трябва да запазим свободата на избор, но нямам проблем неваксинираните да бъдат строго ограничени по отношение на посещаването на ресторанти, кафенета, пътувания, хотели, заетост, социални събития и пазаруване на нещо друго, освен най-важното", каза тя.

Неваксинираните, вярва Хайке, са попили ненаучни съвети, които замъгляват преценката им, но конструктивен диалог между лагерите за и против ваксините, който може да убеди скептиците да бъдат имунизирани, вече не изглежда възможен.

"Хората тук гледат много черно-бяло на нещата. Съпругът ми би подкрепил задържане и насилствена ваксинация на хората, които отказват да се имунизират. Разговорът стана много агресивен", обяснява тя.

Много от тези, които отказват да получат доза, предпочитат алтернативната медицина, смята Хайке.

"Всички мои приятели, които не са ваксинирани, винаги посещават лекари хомеопати. В резултат на този отказ да се получи ваксината има ужасни последици – отменят се операциите срещу рак, например", казва тя. "Един приятел смяташе, че е добре хората да фалшифицират сертификати за ваксинация. Според мен тези хора трябва да бъдат вкарани в затвора", твърди тя.

49-годишният Томас Щайнер, видео продуцент от Виена, вярва, че широко разпространената липса на признателност към науката в Австрия е една от основните причини за слабото усвояване на ваксините в страната.

"Нямам представа откъде идва това, но Австрия, като Германия, е езотерична гореща точка. Алтернативната медицина и хомеопатията са голям бизнес тук и е пробил в аптеките. Те са дълбоко вкоренени. Много хора казват, че това са част от виновниците за ситуацията, в която се намираме в момента", казва той.

Но, добавя той, въпросът е сложен. "Причините, разбира се, са многостранни, а другият основен фактор е политически: нашата управляваща партия, ÖVP, обяви края на COVID кризата чрез огромни билбордове това лято и каза, че отсега нататък това ще бъде личен въпрос за отделните лица", обяснява още Тамас. 

"Победихме пандемията, преборихме кризата. Най-накрая сме отново заедно", пише на един от тези билбордове.

"Освен това не беше направено достатъчно за популяризиране на ваксините. Дясната партия FPÖ е открито против ваксинацията. В този политически климат всичко е тежка битка", добавя той.

Като цяло Щайнер смята, че няма начин да се заобиколи задължителната ваксинация. "Нуждаем се от нея, за да противодействаме на ниския процент на ваксинация, какъвто имаме през 70-те години срещу едра шарка. Няма да е предизвикателство властите да получат разрешение за задължителна ваксинация от съда. Не е това, което всички искаха, но ето ни."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase