Новото германско правителство иска от 16 март да направи задължителна ваксинацията срещу COVID-19 за работещите в болниците, домовете за възрастни и други медицински практики, става ясно от законопроект, видян от Ройтерс.

Още по темата

Германия се въздържаше да наложи задължително ваксиниране, за да не влоши ситуацията с недостига от работна ръка в здравеопазването и старческите домове, но страната се бори с четвърта пандемична вълна и подкрепата за подобна мярка се увеличава.

В сряда социалдемократите, зелените и свободните демократи ще съставят правителство и през седмицата ще внесат в парламента необходимото законодателство.

В проектозакона се казва, че персоналът, който работи в тези сфери, ще трябва до 15 март да докаже, че е ваксиниран или е преболедувал COVID-19, или да представи медицинско удостоверение, че не може да бъде ваксиниран.

Германия иска преди Коледа да ваксинира или да предложи бустерни дози на 30 милиона души. Проектът предвижда временно и след съответно обучение право да слагат ваксини да се даде и на зъболекари, ветеринари и аптекари. Предлага се също така да се удължат до 15 февруари временните мерки, позволяващи на германските провинции да налагат по-строг локдаун, ако е необходимо.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase