Снимка: БГНЕС
Последните промени в изискванията за пътуване на Острова са "типичен случай на заключване на вратата на конюшнята, след като конят е избягал". Това заяви вирусолог, съветващ правителството, съобщи Би Би Си, предаде БГНЕС.
 
Професор Марк Уулхаус заяви, че новите правила са "твърде закъснели", за да внесат "съществена промяна" в предстоящата потенциалната вълна на варианта "Омикрон" в Обединеното кралство.
 
Промените включват тестове преди заминаване за хора, пристигащи в Обединеното кралство и от Нигерия, която влез в червения списък за пътуване.
 
От 04:00 ч. по Гринуич във вторник и от пътуващите на възраст 12 и повече години ще се изисква да представят доказателство за отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди заминаването.
 
Министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че мерките са съвсем навременни.
 
От утре и Нигерия също ще бъде добавена към червения списък на страните, от които пристигащите в Обединеното кралство или Ирландия, трябва да се настанят под карантина в хотел за 10 дни.
 
Последните промени обаче бяха определени от туристическия бранш като "удар с чук". Асоциацията за бизнес пътувания предупреди, че поминъкът ще бъде "опустошен".
 
Вицепремиерът Доминик Рааб заяви, че последните мерки могат да "разстроят или нарушат спокойствието" на някои хора, но настоя, че е правилно министрите да предприемат "постепенни стъпки" на ранен етап, за да се избегнат "по-големи сътресения" за пътуванията и икономиката.
 
Професор Уулхаус, член на правителствената Научна група за моделиране на пандемичния грип (Spi-M), заяви пред Андрю Мар по Би Би Си, че макар внесените случаи на вариант Omicron да са "важни", предаването на варианта в общността ще бъде двигател на следващата вълна.
 
Той предупреди, че Oмикрон се разпространява "доста бързо" в Обединеното кралство и ако настоящите тенденции тук и в Южна Африка се запазят през следващите седмици и месеци, той може дори да стане доминиращ пред варианта Делта в целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase