Снимка: Pixabay
"Вероятно ваксините ще осигурят достатъчно добра защита и от Омикрон". Това обяснява доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. 
 
Тя отговори на въпроси по темата на фейсбук страницита на министерството на здравеопазването.
 
Доц. Гломб обяснява още, че е рано да се каже в каква степен ваксините ще пазят от новия вариант. Трябва да се види колко от ваксинираните хора са се разболели от Омикрон, колко от тях – тежко, и колко са починали.
 
Все още не знае много за новия вариант, защото Омикрон е само на няколко дни. 
 
"Това, което ни е известно, е пълната му секвенция, т.е. последователността, в която са подредени нуклеотидите, “тухличките”, изграждащи неговата нуклеинова киселина. Секвенирането на новия вариант Омикрон установи, че около 30 от новите мутации, появили се в него, се намират в шипчестия протеин. Това е тревожно и буди безпокойство, защото някои от тези мутации са познати и за тях се знае, че са белег за повишена заразност", казва доц. Гломб. 
 
По думите й има и непознати досега мутации и трябва да се види какъв ще бъде ефектът им. Следи се с повишено внимание, защото наблюденията до момента показват вероятност заразността му да е силно повишена. 
Още по темата
 
По отношение на симптоматиката, тя посочи, че наблюденията на експерти в Република Южна Африка установяват 10-кратно увеличение на новозаразените през месец ноември. 
 
"Засега не се наблюдава променена симптоматика. Напротив – изглежда, че заболяването преминава относително леко, но да не забравяме, че Република Южна Африка е с относително младо население със средна възраст около 27,4 години. За сравнение средната възраст на европейското население е 43,9 години, а за България, в частност, е 44,6 години. Следователно регистрираните, заразени с новия вариант, ако са с него, разбира се, са с характeристиките на болестта COVID-19, както е в тяхната възрастова група, но най-вероятно преобладават млади индивиди просто поради демографските особености на обществото там. При тях знаем, че протичането е много по-леко в сравнение с хората в напреднала възраст. Така че, дали има по-тежко преболедуване това ще се разбере по-нататък, просто защото трябва да се натрупат данни. Когато сме предварително подготвени обаче, и най-неблагоприятният сценарий би се развил далеч по-добре", каза доц. Гломб. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase