Снимка: БГНЕС

Възобновяването на случаите на COVID-19 в Европа и новият вариант на Oмикрон представляват риск за продължаващото възстановяване на туристическия сектор. Това е особено валидно за страните с по-ниски нива на ваксинация, като Гърция и Кипър, предупреди рейтинговата агенция "DBRS Morningstar".

Още по темата

Базираната в Канада агенция отбелязва, че през лятото на 2021 г. пътуванията и туризмът в Южна Европа са показали окуражаващи признаци на възстановяване.

Въпреки бавното начало на летния туристически сезон, напредването на ваксинационните кампании, хармонизирането на правилата за пътуване в Европа и на основните пазари на туристически потоци доведоха до по-дълъг сезон и помогнаха на сектора да се възстанови от ниските нива през 2020 г. Това лято чуждестранният туризъм се е възстановил най-бързо в Гърция и Кипър, особено в края на лятото, в сравнение с Испания, Португалия и Малта, се посочва в доклада, предава БГНЕС.

В случая на Гърция посещенията на туристи от Германия - един от основните й пазари, са достигнали 95% от нивата за 2019 г. от юли до септември, докато посещенията на граждани на Франция са надхвърлили незначително нивата за 2019 г. Тази година туристическият пазар на Кипър се възползва значително от завръщането на руските туристи - вторият по големина туристически поток през 2019 г.

"Въпреки това неотдавнашният скок на случаите на COVID-19 в цяла Европа и появата на вариантът Омикрон ще поставят предизвикателства и ще внесат несигурност за туризма през предстоящия летен ваканционен период" – това е заключението на "DBRS Morningstar".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase