Снимка: БГНЕС

Вероятно хората ще трябва да имат ежегодни ваксини срещу Covid в продължение на много години напред, каза ръководителят на Pfizer пред Би Би Си.

Д-р Алберт Бурла каза, че смята, че това ще е необходимо за поддържане на "много високо ниво на защита".

Обединеното кралство вече е осигурило допълнителни 114 милиона дози ваксини Pfizer и Moderna, които ще бъдат доставени през следващите две години.

Преди година Обединеното кралство беше първата страна, одобрила ваксината Pfizer/BioNTech.

Бурла говори пред Би Би Си преди появата на щама Омикрон, идентифициран за първи път в Южна Африка, както и преди съобщението, че правителството на Обединеното кралство е подписало договори за закупуване на 54 милиона допълнителни дози Pfizer/BioNTech и 60 милиона дози Moderna за 2022 г. и 2023 г.

Тези сделки включват достъп до модифицирани ваксини, ако е необходимо за борба с Oмикрон и бъдещи варианти на безпокойство, заяви здравното министерство.

Д-р Бурла каза, че Pfizer вече е направил актуализирани ваксини в отговор на щама Бета, също идентифициран за първи път в Южна Африка, и Делта, идентифициран за първи път в Индия.

Сега компанията работи върху актуализирана ваксина в отговор на щама Омикрон, която може да бъде готов след 100 дни.

Шефът на Pfizer каза, че ваксините са помогнали за спасяването на милиони животи по време на пандемията и без тях „фундаменталната структура на нашето общество би била застрашена“

До края на годината Pfizer очаква да достави три милиарда дози от своята ваксина с транспортна рибонуклеинова киселина (тРНК), като четири милиарда са планирани за следващата година.

Имаше глобална надпревара за защита на защитените хора, каза д-р Бурла, но през 2022 г. страните ще имат „толкова дози, колкото се нуждаят“.

Няколко глобални здравни благотворителни организации смятат за неморални парите, които Pfizer, BioNTech и Moderna печелят от пандемията, констатира Би Би Си.

Pfizer ще генерира най-малко 35 милиарда долара от продажбите на ваксина срещу Ковид тази година и цената на акциите й се покачва.

Коментари Напиши коментар

248

АK 47

преди 1 месец

Cxeмaтa с правене на пapи от обикновени гpипни вaкcинки не мина. Затова пycнаха второто издание с тунингован виpyc, подкрепен от жестока мeдийнa пpoпaгaндa - всичкото е машина за кинти.

247

хюстън,

преди 1 месец

А ваксина за крадливи политици ...кога !!!

246

ами сега?

преди 1 месец

Белгийският премиер: Ваксините не са достатъчни за свободата Вярвахме, че ваксинирането против COVID-19 води към свободата, но ще са необходими и допълнителни мерки, заяви премиерът на Белгия Александер де Кро пред федералния парламент в петък. Очаква се на извънредното заседание да се приемат допълнителни ограничения. В коментарни статии се посочва, че една от причините за влошаването на епидемичните данни е приложението на сертификатите за COVID-19, довело до опасно занижаване на бдителността