Снимка: БГНЕС

Светът е в очакване да се разбере повече за новия вариант на коронавируса - Омикрон. Какви са точно симптомите му, ще действат ли ваксините и незащитени ли стават преболедувалите, коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон, да с намален процент на ефективност, не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат", обеща пред БНТ проф. Христова По думите ѝ у нас засега не е доказано наличие на новия вариант, но това не означава, че той вече не е тук.

Още по темата
"Твърде вероятно е да има нова вълна, ако допуснем разпространението на Омикрон. Делта вариантът не си е отишъл. При преболедували или ваксинирани преди повече от 8 месеца защитата не е достатъчна, те трябва да помислят за бустерна доза, България може да стане инкубатор и развъдник на нови варианти. Няма място за паника при Омикрон, засега данните са за леко прекарване", допълни проф. Ива Христова.

Според нея Омикрон няма да е първият, нито последният вариант, който възниква от Африка, тъй като там има имунодефицитни състояния.

"Може да очакваме и следващ вариант. Мутациите, които има в новия вариант, са представени и в други варианти", добави проф. Ива Христова.

По думите ѝ се очаква до 2-3 седмици да има проучвания доколко ваксините покриват новия щам.

"Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя", уточни проф. Ива Христова.

Тя поясни, че симптоматиката не е толкова различна - болки по тялото, отпадналост, хрема, суха кашлица. По думите ѝ не може със сигурност да се каже, че Омикрон не е вече в страната.

"Дори да не се окаже с по-тежка клинична картина със сигурност ще има по-широко разпространение, ще даде една продължителна вълна", подчерта проф. Ива Христова.

Тя отбеляза, че трябва да се ограничи туристопотокът не само от Южна Африка и не само с PCR тест, но и с карантина, тъй като е много вероятно вирусът да е в цяла Африка.

Коментари Напиши коментар

102

Real

преди 1 месец

Като гледам как действат досега :) Затова западна Европа затваря наред. Белгия утре ще обяви затваряне на училища, заведения до 8 вечерта...дискотеките отдавна им хлопнаха кепенците. Да вмъкна само, че те са на 90 % ваксинация и в прав текст. Няма да го чуете по БГ медии обаче.

101

Арети

преди 1 месец

Добре, че ВИЭАНТИЙЦИТЕ (гърците) имат малко букви!!! Докато не ги иэброят всичките рептилите няма да мирясат!!!

100

Да , ама не

преди 1 месец

2 ваксинации, после беше 3 бустерна доза- сега се оказа ,че не действали и ще трябва ново боцкане- абе вие да иди***ти ли ни вземате?!