Снимка: БГНЕС

Омикрон, най-новият вариант на коронавируса, е щамът, който най-бързо бе обявен за "вариант на безпокойство" от СЗО поради привидно бързото му разпространение в Южна Африка и многото му тревожни мутации.

Появата му вече доведе до ограничения за пътуване, правителствени срещи на високо ниво и обещания от производителите на ваксини да започнат да работят върху специфични за щама препарати за всеки случай.

Но пътят към поставянето под контрол на "Омикрон" е дълъг.  А дългият списък с варианти, които в началото уплашиха света, преди да бъдат заменени от друти, може да напомня, че вирусите са непредсказуеми.

Ето един поглед към посочените варианти на коронавирус.

Варианти, предизвикващи безпокойство

СЗО определя вариантите на коронавирус като варианти на безпокойство – което означава, че изглеждат достатъчно опасни, за да бъдат внимателно разглеждани и непрекъснато анализирани – или като варианти, представляващи интерес, или варианти под наблюдение. Понастоящем само пет отговарят на определението за варианти за безпокойство: Алфа, Бета, Гама, Делта и Омикрон.

Омикрон

Първата проба от линията Омикрон или B.1.1.529 е взета на 9 ноември, според СЗО. Щамът е забелязан заради нарастването на случаите в Южна Африка.

"Този ​​нов вариант, B.1.1.529, изглежда се разпространява много бързо!", пише в Twitter Тулио де Оливейра, директор на Центъра за отговор на епидемии и иновации в Южна Африка и изследовател по генетика в университета Стеленбош.

Също така, генетичното секвениране показа, че Омикрон носи голям брой тревожни мутации на шиповия протеин - структурата, подобна на копче на повърхността на вируса, която използва, за да се захване с клетките, които заразява.

Някои от тези мутации вече бяха разпознати от други варианти и беше известно, че те правят вируса по-опасен, включително една, наречена E484A - леко променена версия на мутация, наречена E484K, която може да направи вируса по-малко разпознаваем за някои антитела - протеини на имунната система, които са основна защита срещу инфекции и са в основата на лечението с моноклонални антитела.

Той също така носи мутация, наречена N501Y, която придава както на Алфа, така и на Гама тяхната повишена преносимост. Само миналата седмица Скот Уивър от медицинския клон на Университета на Тексас и колегите му съобщиха в списание Nature, че тази конкретна мутация е помогнала на вируса по-добре да се репликира в горните дихателни пътища и вероятно го прави по-вероятно да се разпространява, когато хората дишат, кихат и кашлят.

Подобно на Делта, Омикрон също носи мутация, наречена D614G, която изглежда помага на вируса да се прикрепи по-добре към клетките, които заразява.

"Броят на мутациите сам по себе си не означава, че новият вариант ще причини проблеми," каза в изявление д-р Питър Инглиш, бивш председател на Медицината за обществено здраве на Британската медицинска асоциация комисия.

Това, което тревожи учените, е броят на мутациите, засягащи шиповия протеин. Това е така, защото повечето от водещите ваксини са насочени към шиповия протеин. Всички ваксини, направени от Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca и други компании, използват само малки парченца или генетични последователности от вируса, а не целия вирус, и всички те използват части от шиповия протеин, за да предизвикат имунитет. Така че промяна в шиповия протеин, която го направи по-малко разпознаваем за протеините на имунната система и клетките, стимулирани от ваксина, би била проблем.

Засега няма доказателства, че това се е случило, но няма начин да разберем, като гледаме само мутациите. Изследователите ще трябва да изчакат и да видят дали повече внезапни инфекции са причинени от Омикрон, отколкото от други варианти.

Другият страх е, че мутациите могат да помогнат на вируса да е по-малко податлив на лечение с моноклонални антитела. Въпреки това СЗО казва, че е малко вероятно тези мутации да повлияят на други лечения за COVID-19, включително антивирусни лекарства в процес на разработка и стероида дексаметазон.

Досега Омикрон е открит в 17 държави, включително Южна Африка и Ботсвана, както и сред пътуващите до Белгия, Холандия, Австралия, Канада, Обединеното кралство, Италия, Израел и Австрия, според базата данни GISAID и местни служители.

Необходим е допълнителен слой тестване над и извън стандартните тестове, за да се открие инфекция, за да се разбере кой вариант на коронавирус е заразил някого. Трябва да се проведе генетично секвениране и това отнема повече време от бърз тест за антиген или PCR тест.

Също така е твърде рано да се каже дали Омикрон причинява по-тежко заболяване, въпреки че един лекар, лекувал някои пациенти в Южна Африка, каза пред Ройтерс, че пациентите й са имали само леки симптоми. "Най-преобладаващото клинично оплакване е силна умора за един или два дни, с след това главоболието и болки в тялото" каза д-р Анжелик Кутзи, частно практикуващ и председател на Южноафриканската медицинска асоциация.

Но лекарите са съгласни, че ваксинацията вероятно ще осигури голяма защита срещу Омикрон и подтикват хората да се ваксинират, ако все още не са. За отбелязване: Малко под 24% от общото население на Южна Африка е ваксинирано. Само 35% от пълнолетните южноафриканци са напълно ваксинирани, каза президентът на страната Сирил Рамафоса в неделя. В Южна Африка има и много хора, заразени с ХИВ, който потиска имунната система и които в момента не могат да получат лечение.

Тези фактори могат да повлияят на нарастването на варианта в Южна Африка, за разлика от страните, където повече хора са ваксинирани и по-малко имат имунокомпрометиращи състояния.

Физическите бариери също ще работят срещу всеки мутантен вирус. Те включват маски, миене на ръцете, физическо дистанциране и добра вентилация. "Много несигурно, но знаем какво работи срещу CoV-19: - подобряване на вентилацията на закрито - качествени маски/респиратори - избягване на тълпи на закрито - дистанциране - тестване, изолиране, карантина - вакс + бустер", написа в Twitter  д-р Джефри Дючин, здравеопазване офицер за Сиатъл и окръг Кинг.

Докато експертите твърдят, че наблюдават внимателно, други споделят, че все още не са особено притеснени за Омикрон.

"Не мисля, че трябва да се паникьосваме", казва Робърт Гари, професор по микробиология и имунология в Медицинския факултет на университета Тулейн, пред CNN.

"Небето не пада", допълва д-р Питър Хотез, декан на Училището по тропическа медицина в Бейлър. "Не сме виждали никакви доказателства, че Омисрон причинява по-тежко заболяване от всички други варианти."

Делта

Делта вариантът на коронавируса сега е доминиращата линия в по-голяма част от света. Вариантът Делта представлява 99,9% от случаите в САЩ, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Известен също като B.1.617.2, очевидно е по-преносим от други варианти, но все още не е ясно дали причинява по-тежко заболяване.

Той бързо пое щафетата B.1.1.7, или варианта Алфа.

Делта също носи група от мутации на шиповия протеин. Той също така може да избегне имунната система, което може да означава, че хората, които са били заразени веднъж с по-стар вариант, може да са по-склонни да се заразят отново. Делта също така избягва ефектите на лечение с моноклонални антитела, наречено бамланивимаб, направено от Eli Lilly and Company, но е уязвим към защитата, предлагана от други лечения с моноклонални антитела.

Алфа

За първи път идентифициран като тревожен вариант миналия декември, B.1.1.7 или алфа вариантът на коронавируса тревожеше служителите по общественото здравеопазване миналата пролет. Той бързо се разпространи в Англия, а след това и в света, като се превърна в доминираща линия в Съединените щати. Сега той е понижен до "Вариант, който се наблюдава" от CDC поради слабото му въздействие в САЩ.

Доказано е, че е поне 50% по-преносим от по-старите линии. Той носи 23 мутации, включително една наречена N501Y, която увеличава предаването.

Той е напълно податлив на лечение с моноклонални антитела и ваксини.

Бета

За първи път видян в Южна Африка, вариантът B.1.351 или Бета има както мутация E484K, която е свързана с имунното бягство, така и мутацията N501Y, за която се предполага, че помага да се направят много други варианти по-заразни. Доказано е, че е 50% по-преносим от по-старите щамове и избягва лечението с двойно моноклонално антитяло на Lilly, но не и други.

Кръвните тестове и разпространението в реалния живот показват, че може да зарази хора, които са се възстановили от коронавирус, както и хора, които са били ваксинирани срещу COVID-19.

Производителите на ваксини, които се опитват да изпреварят новите варианти чрез разработване на бустерни ваксини, се фокусираха върху B.1.351, тъй като това е вариантът, който учените най-много се страхуват, че може да избяга от защитата на ваксината. Но частичното бягство не означава пълно бягство и все още се очаква ваксините да защитят хората до известна степен.

Той беше изпреварен от Делта в Южна Африка и никога не успя да се утвърди в САЩ, въпреки притесненията, които предизвика, и сега е определен като Вариант, който се наблюдава от CDC.

Гама

Вариантът P.1 или Гама, който завладя Бразилия, също така никога не се разпространи много другаде и сега също е вариант на CDC, който се наблюдава.

Гама носи както E484K, така и N501Y мутации, както и повече от 30 други. Доказано е, че избягва ефектите от лечението с моноклонални антитела на Lilly, но не и това, създадено от Regeneron. Кръвните тестове показват, че може частично да избегне както естествените, така и предизвиканите от ваксината имунни отговори.

Интересни варианти според СЗО

Ламбда: Ламбда или C.37 беше определена за Вариант от интерес на СЗО през юни. CDC не го споменава.
Mu: Mu или B.1.621 предизвика вълна от страх, когато беше обявен за Вариант от интерес на СЗО през август, но скоро се изтощи. Сега е обозначен като Вариант, който се наблюдава от CDC.

Вариантите се наблюдават от CDC

Всички изброени по-долу варианти са изброени от CDC като Варианти, които се наблюдават.

Epsilon: Вариантите B.1.427 и B.1.429 обикновено са събрани заедно и са известни като Epsilon. За първи път видян в Калифорния, този има същата мутация L452R, която има и Делта, но не и някои от другите му мутации и не се е разпространил по същия начин.

Iota: За първи път видян в Ню Йорк миналия ноември, вариантът B.1.526 или Iota се разпространи в началото, представлявайки цели 9% от пробите миналия април, но сега на практика изчезна. Той има така наречената мутация 484, която трябва да помогне на вируса да се прикрепи по-лесно към клетките, които заразява, и прави вируса по-малко разпознаваем за имунната система.

Eta: За първи път видян в Обединеното кралство и Нигерия, Eta, известен също като B.1.525, носи E484K мутация. Този вариант практически също е изчезнал.
Вземете седмичния бюлетин на CNN Health

Zeta: Циркулиращ в Бразилия от миналата година, този вариант, известен също като P.2, също носи мутацията E484K и не е открит широко в световен мащаб. Той е почти изчезнал в САЩ, според CDC.

 

Коментари Напиши коментар

56

Кацаров

преди 1 месец

До до Кацаров.. Защо се палиш? Аз подкрепям антиваксъската идея, Кацаров да ви изкара на първа линия, да изградите колективен имунен отговор, вместо да се лекувате, да ви плащат ваксина или помощ за бизнеса ви! Ще спестите трета доза за нас, ще спестите локдаун! Какво по добро за правителството? Какво по добро за нормалните хора като нас? Ние ще се самоизолираме 2 месеца и вие ще свършите работата на ваксината, правителството и всички взети заедно! Тъкмо от март ще тръгне бизнеса добре, супер!

55

Кацаров

преди 1 месец

Абе излизайте, не се съобразявайте с мерките, както виждате нито Кацаров, нито Радев ви спира! Абе поемайте с голи гърди новата вълна от несъществуващ вирус! Няма по добро за България и нейната икономика от саможертвата на антиваксърите плоскоземци! Вирус няма, ваксина няма, тръгвайте всички антиваксъри по зимните курорти и до март, благодарение на вашата саможертва, ще се върнем бързо в нормалността. 85% антиваксъри са идеалната пропорция за колективен имунитет без ваксини! Всички печелят!

54

Анонимен

преди 1 месец

ковид официално е обявен от СЗО на 30 януари 2020 - Омикрон официално е обявен на - 26ти Ноември 2021 - точно след 666 дни , затова е толкова специален за тях !