Снимка: Pixabay

"Това, което знаем със сигурност за новия щам на Covid-19 – Омикрон, е, че е 5 пъти по-заразен от Делта варианта. Много лесно може да се разпространи във всякакви посоки. Все още не знаем, обаче, дали той ще причини по-тежко боледуване и ще затрудни работата на болниците с много пациенти или ще доведе до банална инфекция."
 
Това заяви пред БНР известният пулмолог д-р Александър Симидчиев.

Още по темата
"Ако боледуването от доминантен щам е по-леко, той ще облекчи състоянието на пандемичната ситуация, а няма да я влоши. Все още не знаем това, както и дали ваксините го покриват. Може да повлияват 5-6, а може и 50-60 процента."
 
"Ако покритието на ваксините е до 10% над Омикрон, на практика ще наблюдаваме рестарт на пандемията", отбеляза д-р Симидчиев.
 
Според него е рано да се правят прогнози, но трябва да ограничим навлизането на новия щам в страната ни и да продължаваме със стандартните мерки.
 
Специалистът подчерта, че с интелигентни решения и мерки и в бъдеще може да се избягва пълният локдаун.

Коментари Напиши коментар

16

16,

преди 1 месец

Само че...в Африка колко се тестват и колко са действително болни не е съвсем ясно. А населението е 2 пъти по-младо (средна възраст 27 години) от европейското. Отделно има чисто генетични фактори, които не знаем също как влияят. Така че колко са болни и как протича в Африка е без значение за Европа, Америка (и двете), Китай, Япония и т.н.

15

Анонимен

преди 1 месец

Някои казват 3 пъти по-заразен, а други 5. Докато се изредят всички български учени да преувеличават с надеждата да всеят още повече страх в сърцата и умовете на хората, този вирус ще е станал към 500 пъти по-заразен и 50 пъти по-унищожителен. А министъра на здравеопазването в ЮАР каза, че минавал като лека настинка. Но ние знаем повече от тях какво става в собствената им страна. Важното е да се назове някаква държава и О! Ужас ! Омикрон. Колко фрапантно звучи... можеше да е Ламда, но не би...

14

До 123

преди 1 месец

Бъркате интелигентността с инат, нежелание да видите истинския свят и проблемите му, и склонност към илюзии.