Снимка: БГНЕС
Новият вариант на COVID-19 Омикрон се разпространява пет пъти по-бързо от Делта варианта. Това заяви в ефира на Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 
 
Тя изтъкна факта, че Омикрон все още не е засечен на територията на България. 
 
"Имаме съмнения, че Омикрон може да циркулира на територията на цяла Африка. Необходимо е затягане на контрола по границите. Добрата новина е, че няма данни да протича по-тежко. Регистрираните случаи показват, че той преминава с леки симптоми", обясни тя.
Още по темата
 
Христова коментира още, че формулите на ваксините лесно могат да се променят, така че да се борят най-ефективно с новите варианти. 
 
"Технологично е много лесно, не се изискват и нови изследвания. Въпреки новите варианти, ваксината си остава най-сигурната защита", каза още тя. 
 
Задължителни PCR тестове на пристигащите в България, без значение откъде идват, както и спазване на карантината - за това призова директорът с цел ограничаване разпространението на новия вариант. 

Коментари Напиши коментар

94

стига лъжи

преди 1 месец

Пощете големи глупости . нама вирус набийте си го в дървените кратуни . НК. Чл. 108а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г., доп. - ДВ, бр. 74 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2017 г.) Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо, извърши престъпление по чл. 115, чл. 128, чл. 142, чл. 142а, ал. 3, т. 2, чл. 143, чл. 143а, чл. 144, ал. 2, чл. 170, ал. 3, чл. 216,

93

Анонимен

преди 1 месец

Антиваксъри, омикрон иде за вас

92

Анонимен

преди 1 месец

Казаха три пъти тая пет пъти по бързо у нас не се спазват мерки няма дезинфекция в автобусите а и 50%там са с маските под брадата щот няма контрол Това че са закачили шишенца със спирт в автобуса не е дезинфекция Автобусите са мръсни под седслки стъкла някой дезинфекцира ли ги