Снимка: Bulgaria ON AIR

„Ситуацията с ковид пандемията не се промени в целия свят. Причините са две - едната е изменчивостта на вируса, непрекъснато излизат нови варианти. Ето, последната новина е от Южна Африка, която в момента не е плашеща, но трябва да й се отдели много сериозно внимание“. Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Друга причина, според д-р Константинов, е слабото ваксинационно покритие и невъзможността на ваксините за дълготраен период да осигурят защита. „Факт е, че 6 месеца след поставянето на втората доза на двудозовите ваксини вероятността е 2 пъти по-голяма да се разболееш от Ковид, спрямо това, което е било примерно първия месец. Пак остава протекция и е много по-добре, отколкото да нямаш ваксина, но въвеждането на трета доза за цялото население е съвсем правилна и закономерна. Въпросът обаче е докога ще го караме така. Изобщо не зачерквам темата дали трябва да се ваксинираме, за мен това е решен въпрос“, уточни медикът.

Още по темата

„Идеалният вариант щеше да бъде да има много хора и, ако теоретично в целия свят всички хора се бяха ваксинирали, вероятно пандемията можеше да спре, но това не се случва. И защо Южна Африка неслучайно е мястото, от където излиза този нов щам? По принцип вероятността да се появи някаква мутация е там, където има гъсто население.

Ясно е, че вероятността за България спрямо Китай, спрямо Индия, е минимална, но държави като Южна Африка са особено опасни, защото там има голям брой болни със СПИН. Болните със СПИН имат много нисък имунитет и ако вирусът при една нормална популация или за 10 за 20 дни човек се излекува и се изчиства вируса, или лошия вариант- умира, и вирусът спира да се предава, в Южна Африка има случаи, когато може с месеци да персистира в организма на човек, тъй като имунната система не е достатъчна да се пребори с него и през това време той мутира. И затова трябва много да внимаваме. Искрено се надявам този вирус, който показва учудваща скорост на разпространение, да не се окаже по-болестотворен“, каза д-р Стефан Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Според медика „при всички положения темата коронавирус, Ковид-19, каквото правителство и политици да дойдат, оттук - нататък няма да е затворена врата. Да, вероятно до Нова година ще имаме прозорец - януари, февруари, но най-вероятно ни чака друга вълна и ние трябва да сме много добре подготвени за всякакви изненади“.

„Хората, най-вече в България, не се ваксинират заради недоверие към властта и политиците“, смята д-р Константинов.

Според него това, което става по света със зелените сертификати, с ограниченията, ще стане и тук - икономиката трябва да върви, човечеството трябва да намери начин да излезе от ситуацията.

По повод купуването на фалшиви сертификати, медикът бе категоричен: „Това е най-голямата глупост. Ти си плащаш, за да вземеш нещо фалшиво, което ще ти увреди здравето. Имаме случай за млад мъж, който си е платил и се разболява и умира. Тоест, ти си плащаш, за да умреш. Това е тотална глупост“.

Д-р Константинов коментира и обсъждането на здравната реформа и промените в здравеопазването между политическите партии и формации. По повод демонополизацията на здравната каса медикът уточни:

„Аз не видях такава тема да се дискутира сериозно от хората на преговорите, в първите точки. Предаваха се различни модели, но не беше акцентът там и никой не каза, че това е примерно червената линия. Всяка партия си има собствени виждания по въпроса, но темата демонополизация не забелязах да фигурира като важен въпрос. Идеята на БСП болниците да не са търговски дружества срещна подкрепа и в други формации. И даже беше казано, че това е червена разделителна линия, от която не може да се отстъпи“.

„Здравеопазването е много специфична тема. Не можем да кажем, че там финансовите и икономическите отношения управляват и те трябва да са движещи. Икономиката, бизнесът иска да има работна ръка и тази работна ръка трябва да е здрава. Болниците осигуряват или въобще здравеопазването осигурява тази работна ръка. Ако кажем, че всичко е само бизнес, какъв е интересът на болниците? Интересът на болниците, чисто икономически, е да има много хора, да печелят много пари, да има повече болни. Това искаме ли го като общество? Не. Ясно е, че функцията на една болница не може да е икономическа. Това е най-простото обяснение. Тъй като те се регистрират по търговския закон и се водят търговски дружества, това звучи отвратително. И тъй като хората плащат, доплащат, има големи неясноти. Като министър доста говорих, че болниците не трябва да са търговски дружества“, категоричен е д-р Стефан Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase