Снимка: БГНЕС

Много от най-богатите страни в света прекараха изминалата година в трупане на ваксини срещу коронавирус, изкупувайки достатъчно дози, за да ваксинират населението си няколко пъти и последователно не изпълняваха обещанията си да споделят дози с развиващия се свят. Световната здравна организация заяви, че подходът е "самоубиващ" и "неморален".

Резултатите от това вече може да са ясни - нов и потенциално по-заразен вариант на вируса се появи в регион с ниски нива на ваксиниране.

Новият вариант, известен като Омикрон, е идентифициран за първи път в Южна Африка, въпреки че не е ясно дали произхожда от там или е донесен в страната от другаде в региона.

Това, което учените знаят, е, че е много по-вероятно вирусът да мутира на места, където ваксинацията е ниска, а предаването високо.

"Вероятно се е появил в друга страна и е бил открит в Южна Африка, която има много, много добър капацитет и способност за геномно секвениране... може да е следствие от огнище, вероятно в някои части на Африка на юг от Сахара, където няма добро геномно наблюдение и процентът на ваксинация е нисък", казва Майкъл Хед, старши научен сътрудник по глобално здраве в университета в Саутхемптън, пред CNN.

Хед е на мнение, че появата на нови варианти е "естествена последица от твърде бавната ваксинация на света".

"Все още имаме много популации, които не са ваксинирани, като тези в Африка на юг от Сахара. Те са податливи на големи огнища", обяснява той.

Нови варианти на вируса, които са причинявали проблеми в миналото, добави Хед, са се появили от места, които са преживели големи, неконтролирани огнища, като например когато вариантът "Алфа" е бил открит за първи път в Обединеното кралство миналия декември, а вариантът "Делта" бе открит в Индия през февруари.

Вариантът на Омикрон вече се разпространява по целия свят - от неделя той е открит в редица страни, включително Южна Африка, Ботсвана, Австралия, Обединеното кралство, Германия, Италия и Белгия.

Много страни по света реагираха на новината, че южноафрикански учени откриха новия вариант, като бързо затвориха границите си за пътници, идващи от страни в региона, включително Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави.

Учени, експерти и защитници на общественото здравеопазване са на едно мнение - виновна е огромната разлика между нивата на ваксинация в развития и развиващия се свят.

Джеръми Фарар, директор на Wellcome Trust, благотворителна организация за здравни изследвания, казва, че новият вариант показва защо светът трябва да осигури по-справедлив достъп до ваксини и други инструменти за обществено здраве.

"Новите варианти са напомняне, че пандемията далеч не е приключила", написа той в Twitter. "Неравенството е това, което ще удължи пандемията."

Според Световната здравна организация (СЗО) само 7,5% от хората в страните с ниски доходи са получили поне една доза от ваксина срещу коронавирус. В осемте страни, най-засегнати от забраните за пътуване, свързани с варианта Омикрон, делът на популациите, които са имали поне една доза ваксина, варира от 5,6% в Малави до 37% в Ботсвана.

Междувременно 63,9% от хората в страните с високи доходи са получили поне една доза, според СЗО. Както в Европейския съюз, така и в Съединените щати, около 70% от хората са получили поне една доза, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Въпреки че има много причини, поради които дадена страна може да има по-нисък процент на инокулация - недоверието във ваксината остава голям проблем в много страни, включително Южна Африка - Хед казва, че липсата на достъп до дози е основен проблем.

"Принос за това имат по-богатите страни, които трупат дози и не изпълняват ангажиментите за даряване на ваксини на COVAX или директно на самите страни", казва той.

COVAX е глобалната програма на СЗО за споделяне на ваксини. Към миналия месец 537 милиона дози са били доставени по схемата до 144 страни - малка част от 7,9 милиарда дози са били приложени в световен мащаб досега.

Целта на СЗО 40% от населението на всички страни да бъде ваксинирано до края на 2021 г. и 70% до средата на следващата година изглежда недостижима, като само две африкански държави - Мароко и Тунис - в момента са на път да достигнат целта.

В събота във вестник The Guardian Гордън Браун, посланик на СЗО за глобално финансиране на здравеопазването и бивш министър-председател на Обединеното кралство, каза, че "неуспехът на света да постави ваксини в ръцете на хората в развиващия се свят сега се връща да ни преследва. Ние бяха предупредени - и все пак сме тук."

"В отсъствието на масова ваксинация, COVID не само се разпространява невъзпрепятствано сред незащитените хора, но и мутира, като нови варианти се появяват от най-бедните страни и сега заплашват да се отпуснат дори върху напълно ваксинирани хора в най-богатите страни по света", пише той.

Хед е съгласен с тази оценка. А д-р Ричард Лесълс, специалист по инфекциозни болести в Университета на Квазулу-Натал в Дърбан, Южна Африка, каза, че реакцията на богатия свят на новината, че южноафриканските учени са открили нов вариант, е пример за собствен егоизъм.

"Това, което намерих за отвратително и наистина обезпокоително... не беше само забраната за пътуване, която се прилага от Обединеното кралство и Европа, а че това беше единствената реакция или най-силната реакция.Нямаше дума за подкрепа, която те ще предложат на африканските страни, за да ни помогнат да контролираме пандемията, и особено не се споменава за справяне с тази несправедливост в разпределението на ваксините, за която предупреждавахме през цялата година и последствията от която виждаме сега", казва той пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase