Снимка: Pixabay

Европа отново е под стрес - учените откриха нов вариант на COVID-19 в Ботсвана - B.1.1.529, който сериозно ги притесни. Той вече е успял да стигне до Южна Африка и Хонконг, а държавите в ЕС прекратиха част от полетите към Южна Африка. Ето какво знаем за новия вариант.

Какъв е новият вариант и защо е притеснителен?

В момента учените изследват B.1.1.529, за да разберат потенциалните му възможности. Има около 50 потвърдени случая в Южна Африка, Хонконг и Ботсвана.

B.1.1.529 има много необичайно съзвездие от мутации, които са тревожни, защото биха могли да помогнат на вируса да избегне имунния отговор на тялото и да го направи по-предаваем, твърдят учени. Всеки нов вариант, който е в състояние да избегне ваксините или да се разпространи по-бързо от сега доминиращия вариант "Делта", може да представлява значителна заплаха, докато светът излиза от пандемията.

Д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, казва, че стойността на R, или ефективното число на възпроизвеждане, на варианта B.1.1.529 в южноафриканската провинция Гаутенг, където е открит за първи път, сега е 2 – ниво на предаване, което не е регистрирано от началото на пандемията, преди да започнат да се налагат ограничения. При R над 1, епидемията ще расте експоненциално.

Къде точно е открит?

Ранните признаци от диагностичните лаборатории предполагат, че вариантът бързо се е разпространил в Гаутенг и може вече да присъства в другите осем провинции на страната.

В редовна ежедневна актуализация за потвърдени случаи на национално ниво Националният институт за заразни болести (NICD) отчете 2465 нови инфекции от COVID-19, малко по-малко от два пъти повече от инфекциите от предходния ден. NICD не приписва последното възраждане на новия вариант, въпреки че някои водещи местни учени подозират, че това е причината.

Южна Африка е потвърдила около 100 екземпляра като B.1.1.529, но вариантът е открит и в Ботсвана и Хонконг, като случаят с Хонконг е пътник от Южна Африка. До 90% от новите случаи в Гаутенг могат да бъдат B.1.1.529, смятат учените.

Как се сравнява с други варианти?

Старши учени описаха B.1.1.529 като най-лошия вариант, който са виждали от началото на пандемията. Той има 32 мутации в шиповия протеин - частта от вируса, която повечето ваксини използват, за да подготвят имунната система срещу COVID. Това е около двойно повече от броя, свързан с варианта "Делта". Мутациите в шиповия протеин могат да повлияят на способността на вируса да заразява клетките и да се разпространява, но също така затрудняват имунните клетки да атакуват патогена.

Вариантът "Делта" беше открит за първи път в Индия в края на 2020 г., но оттогава се разпространи по целия свят, причинявайки увеличение на заболелите и смъртните случаи. Други варианти на коронавирус включват "Алфа" (която произхожда от Кент в Обединеното кралство), "Бета" (известна преди като южноафриканския вариант) и "Гама" (първоначално открита в Бразилия). Предполага се, след спад в случаите в Япония, че вариантите могат да "мутират от съществуването си".

Какви нови ограничения се налагат?

Южна Африка ще бъде поставена под ограниченията за пътуване в червения списък на Англия от обяд в петък – засягайки между 500 и 700 души, които обикновено пътуват до Обединеното кралство от Южна Африка всеки ден чрез оператори, включително British Airways и Virgin Airlines.

Забраната ще обхване и полети от Намибия, Лесото, Ботсвана, Есватини и Зимбабве. Шотландия потвърди, че всички пристигащи от страните трябва да се самоизолират и да направят два PCR теста от обяд в петък, докато всеки, който пристигне след 4 часа сутринта в събота, ще трябва да остане в управляван карантинен хотел.

Наскоро пристигналите от Южна Африка също ще бъдат проследявани и предлагани тестове в опит да се избегне въвеждането на новия щам.

Израел също обяви, че ще забрани на своите граждани да пътуват до Южна Африка – обхващайки същите шест страни, както и Мозамбик – и ще забрани влизането на чуждестранни пътници от региона.

Европейската комисия обяви плановете си да спре полетите от региона.

Има ли нещо, което мога да направя, за да се защитя?

Да. Съветът остава да се ваксинирате, ако още не сте го направили.

Може да минат няколко седмици, преди учените да получат пълна информация за варианта - и колко сериозна заплаха може да представлява за света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase