Снимка: БГНЕС

Пациенти вече получават най-съвременна диагностика в новоизградения диагностичен блок към двете клиники по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА), който бе официално открит днес, предаде репортер на БГНЕС.

„Още вчера бяха диагностицирани първите пациенти в скенера. Също така и първите трима пациенти в рентгеновия кабинет. Всички пациенти на инфекциозната клиника ще имат възможност да бъдат диагностицирани тук. Тук разполагаме с целия набор от образни изследвания. Това ще ограничи ходенето на болните в централната сграда, не бива да се смесват потоците и това е най-вярната формула. Центърът ще работи 24 часа”, каза началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски пред БГНЕС.

Центърът е първият такъв в страната. Изграждането му е струвало около 2 милиона лева, като това включва и апаратурата.

„Това е първият такъв център, който дава такава комплексна услуга при лечението инфекциозно болни, а нашата клиника е най-модерната на Балканския полуостров“, категоричен е проф. Мутафчийски.

За разпространението COVID-19 в страната проф. Мутафчийски, който оглавяваше щаба за борба с коронавируса коментира, че още при появата си вариантът „Делта” е наречен „по-млад, по-бърз и по-болен”.

Защото засяга повече млади хора, по-бързо води до тежка клинична картина и много по-бързо се натрупват усложнения от всякакъв характер, обясни Мутафчийски.

"Хората, които имат трета бустерна доза ваксина, са 10 пъти по-защитени от тези с две дози", добави той.

"Що се отнася до това дали да се издава зелен сертификат, доколкото разбрах по последните коментари в Европейската комисия са да се признават две дози до 9 месеца и след което само с бустерна доза. Мисля, че това е съвсем правилен подход, защото е доказано, че има спадане на имунитета след 6 месеца от поставяне на ваксина", допълва още Мутафчийски

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase