"Зеленият сертификат" за пътуване в Европа да важи само след поставена трета бустерна доза ваксина. Това обсъждат европейските власти. 
 
"Логиката е, че една такава бора с една такава инфекция минава през ваксинацията. И имунизациите невинаги са достатъчни в първоначалната доза. Във времето се доказва, че ще се наложи и бустерна доза", каза бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Самите ваксини, които бяха разработени за няма и година, а и самият факт, че се поставят двукратно, означава, че не са разработени докрай и не беше изследвано колко време ще трае. Сега горе-долу вече има натрупан опит и безспорно гарантират, че от 6 до 9 месеца предпазва организма на пациента от коронавирус. Важно е да се гледат и антителата", подчерта председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.
 
До какво ще доведе намаляването на валидността на PCR тест от 72 до 24 часа?
 
"Идеята е, че какъвто и тест да правиш, ти го правиш на момента. Един пациент би могъл да се зарази и 5 часа след правенето на теста. И това налага скъсяването на този период. Най-вероятно това скъсяване се базира и на проучвания, няма начин една такава мярка да се вземе хаотично", допълни Спасков.
 
"Дори вече е ясно, че децата от 5 до 11 години могат да се ваксинират с Pfizer. Дали може да има 100% ваксинирани? Това не е нужно. Отдавна е казано, че специално при ваксинациите, когато имаме 90-95% покритие при всички ваксинации - това е достатъчно за създаване на колективен имунитет", категоричен е той.
 
Пламен Таушанов попита за какво се харчи клиничната пътека.
 
"Тя не е определена, а именно да се каже - гарантираме 40% от нея за заплащането на труда на медицинския персонал, гарантираме 10% за лекарства, 20% за медицински изделия. И тогава вече няма директорът на лечебното заведение еднолично по неясни вътрешни правила да прави неясни разпределение", коментира той.
 
"Ако се стигне до това, че болницата не е търговско дружество, има процедура за ликвидиране, за да преминат в друг статут. Тогава тези задължения трябва да изчезнат. Но трябва да е ясно и какво ще са, ако не са търговски дружества? За първи път с различна ориентация сядат на масата и говорят за бъдещето на здравеопазването. Вярвам, че това е пътят", добави бившият директор на "Пирогов".
 
"Това е пълен смях, защото какво ще покаже това проучване? Или мобилни групи, които ще ходят с няколко специалиста и ще обясняват на хората да се ваксинират. Никой не казва как ще се намали смъртността на децата и на възрастните. Как с 15% ще се увеличи продължителността на живота на българите", отсече другия.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase