Снимка: БГНЕС

Разработената от Турция ваксина срещу коронавируса "Турковак" е кандидатствала за спешно одобряване, съобщи днес здравният министър Фахреттин Коджа, като добави, че се надява, че употребата на ваксината ще започне до края на годината, предаде Ройтерс.

Говорейки по време на обсъждане в парламента на бюджета на здравното министерство, Коджа каза, че работата по "Турковак" почти приключва.

"Искам да споделя малко добри новини с нашия народ: нашата турска инактивна ваксина срещу КОВИД-19 "Турковак" кандидатства за спешно одобряване днес", посочи министърът.

Здравното министерство заяви, че е подало документи за одобрение на ваксината в турската Агенция по лекарствата и медицинската апаратура.

Турция започна да разработва ваксината "Турковак" тази година, но пускането й в употреба претърпя редица отлагания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ваксината ще може да се ползва в цял свят.

Турция вече е приложила близо 120 милиона дози ваксини срещу коронавируса, използвайки препаратите на Синовак и Пфайзер. Над 50 милиона души са получили две дози ваксина. Страната започна да прилага и бустерни дози, отбелязва Ройтерс. (БТА)

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 1 седмица

Ще се продава под търговската марка Манговакс.

36

Коки

преди 1 седмица

Дано турската ваксина да не е като турската лира! Че тогава ще стане страшно.

35

Анонимен

преди 1 седмица

До Алекс. Ти нима вярваш, че някой ще позволина Чобанов българска ваксина? Вероятно ще излезе под негово име но ще е с любезното съдействие на Файзера. Решили са че ще морят народа с бъркочи вместо войни.Само не разбирам, защо бежанците не ги ваксинират?