Снимка: Pixabay

Появи се нов вариант на COVID-19, който има "невероятно голям" брой мутации, предупреждават учени.

Има опасения, че B.1.1529, или вариантът от Ботсвана – издънка на B.1.1 – може да доведе до по-нататъшно предаване на вируса.

Първите открити случаи са три в Ботсвана, последвани от други шест в Южна Африка и един в Хонконг, включващ пътник, завръщащ се от Южна Африка.

Като цяло, шиповите мутации позволяват на вирусите да се адаптират и да станат по-вирулентни и по-способни да избягват създадения имунитет.

Д-р Том Пийкок, вирусолог от Imperial College London, каза, че вариантът може е притеснителен, тъй като неговите 32 мутации в шиповия протеин могат да му позволят по-лесно да избегне имунната система на човек и да се разпространи сред повече хора.

В Twitter той написа, че вариантът "трябва да бъде много, много наблюдаван поради този ужасяващ брой мутации", който може да го направи по-заразен от всеки друг вариант досега, цитират го от The Independent.

Износът към Азия предполага, че той може да е по-широко разпространен, отколкото само последователностите предполагат. Вирусолозите често идентифицират нови варианти на COVID, които често не надвишават малък брой случаи.

Но д-р Пийкок допълни в Twitter, че "се надява" вариантът да се окаже един от тези "странни клъстери" и да не е толкова преносим, ​​колкото се страхува.

Франсоа Балу, професор по биология на изчислителните системи и директор на Института по генетика на UCL, казва, че мутациите на варианта са в "необичайно съзвездие", което "очевидно се натрупва в един взрив". Според него вариантът се е развил по време на "хронична инфекция на имунокомпрометиран човек, вероятно при нелекуван пациент с ХИВ/СПИН".

Първият от случаите на новия вариант се появи в Южна Африка на 14 ноември, в същия ден, когато 36-годишен пътник, който е бил в Южна Африка от 23 октомври до 11 ноември, е дал положителна проба три дни след завръщането си в Хонг Конг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase