Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Доц. Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация у нас, заяви, че не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България.

"Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно - особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм", коментира той пред БНР.

Още по темата

Според експерта от СЗО през цялото време сме в една потенциална много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни. Той очаква пета вълна на коронавируса у нас и смята, че трябва да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

"Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас. По данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26 на сто в България", каза още доц. Околийски.

Експертът е категоричен, че здравната ни система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това.

"Ваксинираните много рядко могат да предават вируса. Те преболедуват леко и не умират от коронавируса", посочи още доц. Околийски.

 

Коментари Напиши коментар

318

Анонимен

преди 5 дни

И без да затварят болници, заради тоя лалугер мангъров ковидясах миналия месец, падне ли ми ще му набия една съчка в кухата кратуна. Може само да се моли да е суха че да го боли по-малко.

317

каналин

преди 5 дни

Каквото и да се предприема ще е да могат да удържат болниците т.е ще се протакат нещата във времето. Друг начин няма. А ваксините на този етап намаляват умрелите. За справка Швеция с 84% ваксиниран има 3 умрели с КОВИД на 1 милион за 14 дни, България с 24% ваксинирани има 300. Въпроса е дали сме О.К природата да си вземе старите и болните или ще им се дава шанс с ваксини, бустери и ре-ваксинации. Хуманен въпрос!

316

Анонимен

преди 5 дни

Аз пък предлагам дасе затворят болници, клиники и аптеки инещата да се оставят на самотек. А след като се завъргалят трупове по улиците всички конспиратори да ги провесят по диреците от уличното правосъдие. Няма друг ефикасен начин да се убедят овцете, че са на заколение.