Снимка: Pixabay
"Броят заболелите от COVID-19, които са безсимптомни, е намалял по време на последната вълна на инфекцията", заяви алергологът и имунолог Владимир Болибок, цитиран от БГНЕС.
 
"Все по-малко безсимптомни пациенти има за сметка на пациенти със симптоми. С други думи, има повече хора, които се чувстват зле и търсят медицинска помощ - това се вижда от графиките", обясни той.
 
Медикът смята, че това се дължи на бързината, с която Делта вариантът на вируса атакува организма.
 
"Той не само се предава по-бързо от човек на човек, но и се разпространява по-бързо от клетка на клетка в рамките на един човек. Имунната система няма време да отблъсне инфекцията, така че при повече хора се появяват симптоми", каза Болибок.
 
"Освен това, поради егоизма на някои хора, статистиката не отчита всички случаи на COVID-19", смята лекарят. Според него някои от тези, които не проявяват признаци на болестта, не посещават здравни заведения, като продължават да водят активен начин на живот и разпространяват инфекцията.
 
"Също така мисля, че хората, които преди това са се убедили, че прекарват болестта от COVID-19 леко, не отиват на лекар, когато се разболеят отново. Те не искат да чакат лекар, не искат да им се нарежда да се самоизолират и т.н.", добави той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase