Снимка: БГНЕС

България ще има хапчета срещу коронавирус до края на годината или началото на следващата, обяви в ефира на bTV изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той допълни, че в момента Европейската агенция по лекарствата прави оценка на около 10 лекарства. Част от тях са нови, а други вече се прилагат.

Очаква се и становище на агенцията за поставянето на ваксината на Pfizer за децата под 18 години.

"Изисква се становище на експерти, които да направят препоръка за поставянето й. Компанията производител трябва да достави нова ваксина за децата, която е по-ниска и с нова опаковка.

Още по темата
В България и Румъния могат да бъдат генерирани нови мутации на вируса, предупреди Кирилов.

Причината по думите му е ниската ваксинация у нас. Затова могат да бъдат налагани санкции, но все още не е ясно какви. За момента у нас са поставени над 3 млн и 200 хил ваксини. Близо 75 хил. са бустерните дози”, уточни той.

По думите му в България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност.

"Има специална процедура за унищожаване на лекарства с изтекъл срок на годност. 210 000 дози ваксини ще бъдат бракувани. Останалите ваксини се прилагат в срока на годност, а за една от тях беше извършено удължаване на срока. В следващите месеци ще виждаме още такива промени на сроковете", обясни шефът на агенцията по лекарствата. 

По думите му,  у нас намалява заразяването с коронавируса, но смъртността продължава да е висока.

 

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 1 седмица

Ще има, ама надали. СЗО голяма вероятност няма да го одобри.

91

Анонимен

преди 1 седмица

Мутациите идват точно от ваксинацията пич. Ако се появи нов щам, който е устойчив на ваксината, ако няма други щамове с които да се конкурира става доминантен. Делта дойде след масовите ваксинации.

90

Анонимен

преди 1 седмица

" В България и Румъния могат да бъдат генерирани нови мутации на вируса, предупреди Кирилов " Доказателсто че България е под абсолютен тотален и пълен контрол от ФАЩ , точно преди няколко дни някакъв си европейски си нещо си го беше казал същото нещо, и хоп нашите веднага си дават задните части