Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Как да сме сигурни, че в организма ни няма останали вирусни частици, след като сме прекарали COVID-19? Това разкрива Сергей Нетесов, доктор на биологическите науки и вирусолог.

Още по темата

PCR тестът за коронавирус невинаги дава точен резултат, тъй като пробата за този анализ често се взема от носоглътката на пациента, докато патогенът може да се намира на друго място в тялото, казва Сергей Нетесов, доктор на биологичните науки, професор и ръководител на лабораторията по биотехнология и вирусология във Факултета по природни науки на Новосибирския държавен университет, предава БГНЕС.

"Факт е, че PCR пробата, взета от носоглътката, определя наличието на вируса именно в нея. Известно е, че вирусът напуска носоглътката доста бързо: той може да премине в белите дробове, кръвта, червата", обяснява той.

Поради тази причина отрицателният резултат от PCR теста не може да се счита за стопроцентова гаранция, че човек се е възстановил от коронавирусната инфекция, смята ученият. По-добре е тестът да се повтори след известно време или още по-добре да се вземе кръв за допълнително изследване, за да се уверите, че организмът е напълно свободен от патогена.

"Ако искате гаранция, че сте свободни от COVID, трябва да си направите PCR тест два пъти с интервал от например три дни. Друг начин е да се провери кръвта, когато PCR теста от носоглътката стане отрицателен. Това би било допълнителна гаранция, че коронавирусът вече не присъства в организма", каза Нетесов.

Друг тест, който може да потвърди отсъствието на коронавирусни частици в организма, е тестът за антитела.

"Най-добре е, когато има добро ниво на антитела от клас IgG и няма антитела от клас IgM. Това означава, че острата инфекция е преминала преди поне един месец. Ако нивото на IgM е все още високо, това означава, че вирусът е много вероятно да продължава да циркулира", предупреди Сергей Нетесов в интервю за "Спутник".

Коментари Напиши коментар

37

мед сестра

преди 5 месеца

Цялата тази истерия е пълна краварска идиотия и геноцид! Нито тестовете са тестове,защото те са създадени да са '' тука има ,тука нема'',което води до излишно лекуване на здрави хора! Друго грипните вируси сега се използват за военни цели,защото са изключително бързо мутиращи и за тях не може да има ваксина за цял живот както при дифтерия туберкулоза коклюш и тн Такива поддръжници на жестоката Малтусова теория трябва да бъдат разстрелвани!Всеки човек беден или богат трябва да живее и е уникален!

36

до 34

преди 5 месеца

Няма нищо смешно в това. Сериозни учени са го казали, че за да вкарат протеин спайковете си "модерните" ваксини трябва да неутрализират поне временно имунната система, защото ще ги нападне. Какво става в този момент, можем само да гадаем.

35

епидемиолог

преди 5 месеца

Научихме от статията какво мислят руските експерти за този чудесен тест. Но кога ще напишете статия и за другите експерти: PCR Test BANNED by FDA as 'Ineffective', Giving too many False Positives and Unable to Distinguish between COVID and Flu == Което не пречи да се харчат като топъл хляб и дори правителства да ги купуват с тонове за да ви бъркат в носовете. Разбира се с 'добоволното' ви неудържимо желание.