Снимка: БГНЕС
В сила от днес влизат нови мерки в Гърция, които имат за цел да спрат вълната от нарастващи инфекции преди коледните празници, съобщи БГНЕС.
 
Според новите правила, обявени от министър-председателя и представители на правителството, хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19 или нямат валидно удостоверение за възстановяване след преболедуване вече няма да бъдат допускани до обществени закрити места като кина, театри, музеи и спортни зали.
 
Работното време на магазините също е променено. Целта е да се ограничи въздействието на пиковите часове върху обществения транспорт. Магазините за търговия на дребно отварят в 10 ч. сутринта, а служителите в офисите ще работят на смени.
 
Според данните на Националната организация за обществено здраве, средният брой на случаите на новозаразени е намалял леко през седмицата за първи път от близо два месеца.
 
Среднодневният брой на новите случаи е повече от три пъти по-висок от нивата на новозаразените в началото на октомври (2174 от 1 до 7 октомври), а смъртните случаи и интубациите имат тенденция към нарастване.
 
От 12 до 18 ноември смъртните случаи са средно 72 дневно, в сравнение с 55 през предходната седмица, а интубациите - 541, в сравнение с 476 за предишните 7 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase