Снимка: БГНЕС

Много държави решават да поставят подсилващи дози ваксини срещу COVID-19, макар сред учените да няма единодушие за необходимостта от тях. От своя страна, Световната здравна организация иска първо да бъдат ваксинирани най-уязвимите хора по света.

В САЩ Центърът за контрол и превенция на заболяванията подкрепи в края на септември поставянето на подсилваща доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за хората от 65 години нагоре, за някои пълнолетни граждани с предшестващи здравословни проблеми и за някои хора, които работят във високо рискова среда.

В Канада Националният консултативен комитет по имунизацията препоръчва подсилващи дози от одобрена ваксина с информационна РНК за хората с умерено или силно отслабен имунитет.

В Европейския съюз Европейската агенция по лекарствата препоръча в началото на октомври поставянето на трета доза от ваксините с информационна РНК на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" на хората със значително отслабена имунна система, но остави на държавите членки да решат дали останалото население да получи бустерна доза.

Европейските държави, които предлагат подсилващи дози след приемане на пълния курс от съответната ваксина, са: Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Малта, Норвегия, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия и Испания, припомня БТА.

Белгия, България, Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Литва, Нидерландия, Португалия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария предлагат бустерни дози за хората с отслабен имунитет, възрастните или уязвимите.

Френският президент Еманюел Макрон обяви миналата седмица, че предстои подсилващите дози да станат задължителни за някои възрастови групи, ако те искат да запазят здравните си пропуски. Изказването му доведе до рязко увеличаване на броя на запазените часове за поставяне на ваксини. Според лекари обаче има и други причини за значителното засилване на ваксинационната кампания. Колкото повече време минава, толкова повече хора имат нужда от бустерна доза. Други хора, които не искат да плащат за тестове, се записват за първа доза.

От африканските държави Мароко, чието ниво на ваксинация е едно от най-високите на континента, започна поставянето на трета доза от началото на октомври.

Република Южна Африка каза в края на октомври, че ще предлага подсилващи дози за здравните работници.

Тунис обяви, че ще поставя подсилваща доза 5 месеца след втората доза.

Нигерия заяви, че се опитва да си осигури бустерни дози.

В Азия държавите, които предлагат подсилващи дози, са Бахрейн, Камбоджа, Индонезия, Израел, Южна Корея, Турция, Тайланд, Обединените арабски емирства, Китай и Сингапур.

Австралия започна поставянето на подсилващи дози от ваксината на "Пфайзер" през ноември за напълно ваксинираните пълнолетни граждани.
В Южна Америка страните, които предлагат бустерни дози, са Бразилия, Уругвай, Еквадор, Панама, Чили, Доминиканската република и Салвадор.

Подсилващите дози усложняват усилията за убеждаване на неваксинираните хора да се ваксинират. В САЩ огромното мнозинство от неваксинираните срещу COVID-19 пълнолетни граждани, които имат право да се ваксинират, са хора, твърдо отказващи да си сложат ваксина, а започването на поставянето на подсилващи дози още повече затруднява опитите за убеждаването им, както и за убеждаване на все още колебаещите се дали да се ваксинират.

Проучване на фондация "Кайзър фемили" в САЩ през септември показа, че 71 процента от неваскинираните участници в анкетата смятат, че необходимостта от подсилващи дози свидетелства за неефективност на ваксините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase