Снимка: архив, БГНЕС

Хърватският посланик в Австрия Даниел Глунчич е бил привикан в австрийското министерство на външните работи заради изказване на президента Зоран Миланович за австрийската политика спрямо коронавируса, предаде агенция Хина, позовавайки се на хърватското посолство във Виена.

Мога да потвърдя, че бях повикан в австрийското външно министерство, заяви Глунчич, отказвайки да съобщи подробности за разговора.

Още по темата
Според съобщение на австрийското външно министерство посланикът е бил привикан заради "крайно необичайни изказвания на президента Миланович, които остро са били отхвърлени".

"Сравняването на мерките срещу пандемията от коронавирус с фашизъм е неприемливо. Наша отговорност е да защитим гражданите на Австрия и ние действаме съответно", заяви австрийското външно министерство, цитирано от агенция АПА.

Ние ясно изразихме изненадата си от тези изказвания пред хърватския посланик в Австрия, заяви представител на австрийското външно министерство.

Австрийските медии цитират изявление на хърватския президент Зоран Миланович след аудиенция при папа Франциск във Ватикана в понеделник, че решението на Австрия да наложи локдаун на неваксинираните хора е "глупаво" и му напомня за трийсетте години на 20 век.

В понеделник Австрия наложи ограничения на свободата на движение на хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase