Снимка: БГНЕС

В България са пристигнали 3000 дози от лекарството с моноклонални антитела, което се използва за средни до тежки случаи на COVID-19, съобщи в ефира на NOVA NEWS проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

"То се прилага венозно в болнични условия и пречи на вируса да се размножава. Организмът получава готови антитела. Има данни, че със 70-80% намаляват вероятността при усложнения, ако се приложат до 7-ия ден", коментира Сербезова.

По думите й таблетките за лечение на COVID-19 на "Мерк" намаляват с около 50% вероятността от усложнения. То е за петдневно домашно лечение и ще бъде налично догодина.

Още по темата
"Има глоби до 10 000 лв. за неподадена или невярно подадена информация за наличност на лекарства. Тази информация трябва да се подава ежедневно от аптеките", поясни тя.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз обясни, че се анализира дали има по-малко от 65% от необходимото месечно потребление на базата на количествата за 6 месеца назад. "Системата автоматично генерира списък. За 277 лекарства съществува вероятност от недостиг", обясни Сербезова.

По думите й причините може както са да проблеми в производството, така и износът в чужбина.

"Поради пандемията има проблем с доставките на лекарства не само за COVID-19. Трябваше да има възможност за генерично предписване или заместване на лекарства, да не се връща пациента. Както и по-рано да има забрана за износ за лекарствата, за които има недостиг", сподели тя.

Според нея при безплатните лекарства има две категории - напълно безплатни и частично заплатени.

Коментари Напиши коментар

13

радикал

преди 1 година

За неваксинираните да се плаща лекарството или да не им го инжектират нали и без това много ги е страх някой на не ги набоде.

12

Анонимен

преди 1 година

лекарството се използва и профилактично, както и още в началото при безсимптомно заболяване, като именно тогава е най-ефективно. поне така пише в сайта на регенерон.

11

Анонимен

преди 1 година

3000 много бря ,вероятно за депутати и министри с цел да не се ваксинират