Снимка: БГНЕС

Заплащането на тестовете от родителите води до въвеждането на имуществен критерий за достъп до образование, което е дискриминационно. Същото се отнася и до училищата, между които съществуват не малки разлики във финансирането. Така се създава противопоставяне между училищата с добри бюджетни възможности и частните училища от една страна и останалите училища, които нямат достатъчен финансов ресурс. Това води до неравно третиране на децата и ограничава достъпа им до образование, което е тяхно конституционно право“, пише омбудсманът Диана Ковачева.

Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на образованието акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров относно бързите антигенни тестове за COVID-19, необходими за възобновяване на присъственото обучение и за учениците от V до XII клас. Тя настоява те да бъдат закупени от образователното министерство, а не да натоварват финансово училища и родители.

Още по темата

Повод за препоръката на омбудсмана са жалби на родителии сигнали на директори във връзка със заявеното намерение на образователния министър да издаде заповед, с която, ако училищата със собствени средства осигурят тестове за учениците от V клас нагоре, да могат да ги върнат присъствено още преди МОН да предостави безплатните.

В сигналите си директори от по-малки общини алармират, че нямат такива средства, дори като реорганизират бюджетите си, а в жалбите си родителите протестират срещу идеята да плащат от джоба си, каквато информация също се появи, като подчертават, че тази мярка е несправедлива.

Диана Ковачева е категорична, че е ангажимент на властите да осигурят възможно най-бързо връщането в клас на учениците, които желаят да учат присъствено, без да се натоварват финансово родителите или училищата им.
В жалбите си родителиизразяват и недоволство, че за трета поредна година заради новите противоепидемични мерки децата им са социално изолирани и принудени да учат от разстояние в електронна среда, докато заведенията, магазините и други места за социално общуване продължават да работят.

„За съжаление, вече се говори и за образователна криза, защото наложените ограничения спират развитието на хиляди деца. В този смисъл, надеждите на гражданите са в отварянето на училищата за всички ученици. Родителите настояват възможно най-скоро децата да бъдат върнати в училище при строго спазване на противоепидемичните мерки в училищата и поставят въпроса кога ще стане това“ , пише още омбудсманът.

Доц. Ковачева обаче отново подчертава, че това не бива да става за сметка на семейните бюджети или тези на училищата.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 1 месец

Родителите бързат да разкарат децата от главите си, за да ПРИСЪСТВАТ в инкубаторите на цената на милиони лева, дадени за тестване. Представете си училище с 500 ученици два пъти седмично са 1000 теста по минимум 10 лв. и за един месец ще излезе около 50 хил. лева от бюджета на училището. Плюс ток, парно, вода, дезинфектанти...Кой има такъв бюджет? Как не разбраха, че с това настояване трасират пътя към ваксинирането на учениците, което ще се обяви като най-евтин начин да са на училище.

33

Анонимен

преди 1 месец

До БЛЯ БЛЯ,БЛЯ БЛЯВиж как не знаеш, ни за какво е тази институция, нито какъв бюджет ползва и как.

32

Анонимен

преди 1 месец

До Един БългаринТя и за него каза, *** трябва и да се чете преди да се говори.