Снимка: БГНЕС

Сърбия е в процес на регистрация на ваксината "Спутник Лайт" и скоро ще стане първата страна в Европа, която ще я използва. Това съобщи Ненад Попович, министър на иновациите и технологиите в сръбското правителство, след срещата си с Денис Мантуров, ръководител на руското Министерство на промишлеността и търговията, в Дубай.

"Попович и Мантуров потвърдиха, че сръбската страна е започнала процедурата по регистрация на ваксината "Спутник Лайт" в Република Сърбия, с което Сърбия ще стане първата страна в Европа, която ще използва тази високоефективна бустерна ваксина", се казва в изявление на пресслужбата, цитирано от БГНЕС.

Министрите обсъдиха и редица двустранни проекти в областта на инфраструктурата и енергетиката, които ще бъдат одобрени на най-високо равнище по време на предстоящото посещение на сръбския президент Александър Вучич в Москва на 25 ноември. Попович заяви, че сръбската страна отдава голямо значение на предстоящата среща между Вучич и руския президент Владимир Путин.

Попович също така благодари на Русия и на Путин за възможността ваксината "Спутник V" да се произвежда в Сърбия.

На 4 юни тази година Путин и Вучич стартираха производството на руската ваксина "Спутник V" в Сърбия в Института по вирусология, ваксини и серуми "Торлак" в Белград. В момента Сърбия пакетира руската ваксина и ще започне пълномащабно производство до края на годината.

Коментари Напиши коментар

32

Това вече е лизане

преди 2 месеца

Путин не направи отстъпка на Вучич за цената на газта. Сърбия е застрашена от енергийна криза и студена смърт за много домакинства. Но все пак всичко е бизнес, нали? ;) Вземи тия 7 или 14 милиона ваксини (зависи колко бустерни дози дотрябват) и после пак ще говорим за цената на газта ;) Ужас, в какъв свят живеем. Всичко е за продан. Хората - прах в прахта.

31

Анонимен

преди 2 месеца

До 29 АнонименИнтересно ми е защо си се дрогирал в ранни зори . Или сигурно си така от ваксината

30

7

преди 2 месеца

Руснаците имат най-добрите ваксини!4 милиарда поставени дози в цял свят!На Изток няма вече Ковид или е нищожен в сравнение със Запада и Сев.Америка! Нещо явно работи?!?!?!И китайската ваксина е много добра!Затова Запада бърза да ни набоде с *** си, за да си маркира територията!