Снимка: БГНЕС

Сърбия е в процес на регистрация на ваксината "Спутник Лайт" и скоро ще стане първата страна в Европа, която ще я използва. Това съобщи Ненад Попович, министър на иновациите и технологиите в сръбското правителство, след срещата си с Денис Мантуров, ръководител на руското Министерство на промишлеността и търговията, в Дубай.

"Попович и Мантуров потвърдиха, че сръбската страна е започнала процедурата по регистрация на ваксината "Спутник Лайт" в Република Сърбия, с което Сърбия ще стане първата страна в Европа, която ще използва тази високоефективна бустерна ваксина", се казва в изявление на пресслужбата, цитирано от БГНЕС.

Министрите обсъдиха и редица двустранни проекти в областта на инфраструктурата и енергетиката, които ще бъдат одобрени на най-високо равнище по време на предстоящото посещение на сръбския президент Александър Вучич в Москва на 25 ноември. Попович заяви, че сръбската страна отдава голямо значение на предстоящата среща между Вучич и руския президент Владимир Путин.

Попович също така благодари на Русия и на Путин за възможността ваксината "Спутник V" да се произвежда в Сърбия.

На 4 юни тази година Путин и Вучич стартираха производството на руската ваксина "Спутник V" в Сърбия в Института по вирусология, ваксини и серуми "Торлак" в Белград. В момента Сърбия пакетира руската ваксина и ще започне пълномащабно производство до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase