Снимка: архив, БГНЕС

Датските власти предложиха законопроект, позволяващ на работодателите да изискват зелен COVID сертификат от служителите си като мярка за ограничаване на третата вълна на заразата, предаде Ройтерс.

Законопроектът, за който принципна договорка постигнаха днес правителство, синдикати и работодателски организации, предвижда шефовете да могат да решават дали да изискват от служителите да показват зелен сертификат. Работодателите обаче няма да са длъжни да го правят.

Още по темата

Ако договорката се превърне в закон, което може да стане още следващата седмица, Дания ще се присъедини към все по-големия брой европейски страни, предприемащи подобни мерки.

"Постигнахме споразумение, което може да гарантира по-голяма сигурност на работното място, и което, да се надяваме, ще помогне на Дания да премине през зимата по възможно най-благоприятния начин", каза и.д. министър на промишлеността, бизнеса и финансовите въпроси Матиас Тесфайе. "Правим това в името на датската икономика и за да запазим работните места."

По-рано през седмицата правителството нареди на датчаните да показват зелен сертификат при посещение на барове, ресторанти и други обществени места. Изискването влезе в сила от днес.

През последните дни броят на новозразените постепенно нарасна на 2000-3000 на денонощие при едва малко над 200 в средата на септември. През последните седмици повече от двойно се увеличи и процентът на положителните тестове и в началото на ноември достигна 2,5 на сто от взетите проби.
/БТА/

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 7 месеца

до Йоанна ; Не само ваксърите , продажните правителства също трябва да се срамуват за съучастничеството си в този фарс , но пустите парички говорят друго ...

62

Йоанна

преди 7 месеца

Тези фашисти няма да спрът до 100 дози , а тези които се ваксинираха са най голямите предатели и трябва да се срамуват, че се сложиха да бъдат експериментални мишки заради коити страда цялото човечество на земята докато една група ненормалници се обогатяват. Същите ненормалници, заради които гладува половин човечеството на Земята , заради които хората бягат от сопствените си домове от Блиския исток, сега са се уж много разтревожили за хората. Просто , хората си сами правят с поведението.

61

Анонимен

преди 7 месеца

Тези не бяха ли се върнали в нормалното, след достатъчно набодени?