Снимка: архив, БГНЕС

Нидерландия ще наложи от уикенда първия частичен локдаун в Западна Европа от лятото с цел овладяване на разпространението на коронавируса, съобщи тази сутрин обществената телевизия, цитирана от Ройтерс.

Вчера страната отчете максимален брой новозаразени за едно денонощие от началото на пандемията. Малко преди да бъде обявен рекордът, консултативна експертна комисия препоръча на правителството да въведе частичен локдаун и да ограничи достъпа до някои обществени места за хора, които не са напълно ваксинирани срещу ковид или не са прекарали скоро причиняваното от новия коронавирус заболяване. Кабинетът ще вземе решение днес, което ще бъде обявено на предавана по телевизията пресконференция в 18 ч. по Гринуич (20 ч. българско време).

Още по темата

От утре в Нидерландия баровете, ресторантите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще трябва да затварят в 19 ч. поне през следващите три седмици. Спортните състезания ще бъдат без публика, а хората ще бъдат призовани да работят колкото е възможно повече от вкъщи. Училищата, театрите и кината ще останат отворени, съобщи обществената телевизия.

Новите случаи на коронавирус в Нидерландия се увеличиха бързо, откакто ограничителните мерки бяха отменени в края на септември. Новият локдаун ще бележи драстичен обрат в политиката на правителството, което до миналия месец смяташе, че сравнително големият дял на ваксинираните ще му позволи да смекчи още повече рестрикциите до края на годината, отбелязва Ройтерс.

Вчера нидерландските власти съобщиха за 16 364 новозаразени през последното денонощие - рекорд от началото на пандемията. От началото на пандемията в страната с население от близо 17,5 милиона души са регистрирани над 2,253 милиона случая на коронавирус. Починали са 18 663 от заразените, включително 26 за изминалите 24 часа.

Новите случаи на денонощие през последния седемдневен период са над 12 хиляди - с 48 процента повече отколкото преди седмица.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 2 месеца

Ми тях вирус не ги лови те са ваксинирани Що така

92

Анонимен

преди 2 месеца

До 89 Анонимен Локдауните са само за неваксинирани . Навсякъде. Пропуска се този факт от нашите кухи лейки. . . . Кухата лейка си ти - научи поне един чужд език, за да можеш да се информираш от оригинала, а не от фейк журналисти!

91

Кико

преди 2 месеца

Нямат избори, имат локдаун ! Ние избори, няма локдаун!