Снимка: архив, БГНЕС

Гърция ще отговори с решителност в защита на външните граници на ЕС срещу евентуален мигрантски натиск от страна на Турция, след като турският президент Реджеп Ердоган обвини гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че „лъже“ за мигрантската криза.

Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому отхвърли обвиненията на Анкара, че гръцката брегова охрана принудително връща мигрантите в Егейско море и излага на риск живота им, предаде БНР.

„Гърция е европейска правова държава. Когато е застрашена от страни, които инструментализират миграцията, ще отговорим с решителност", заяви Иконому.

Той посочи, че реакцията срещу мигрантския натиск на границата с Полша показва твърдата позиция на Европейския съюз за решителен отговор срещу използването на мигрантите за геополитически цели.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас предлага „активна дипломация“ срещу заплахите на турския президент, че ще отвори границите за всички мигранти, намиращи се в Турция.

Според Ципрас Анкара няма да спечели нищо от използване на мигрантите в натиск срещу Европейския съюз.

Гръцките опозиционни партии изразиха подкрепа за правителството на Мицотакис по отношение на договорите за военно сътрудничество с Франция и САЩ, както и присъствието на европейската агенция на защита на границите Фронтекс в Егейско море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase