Снимка: архив, БГНЕС

Един от въпросите, които най-много тревожат хората навсякъде по света от началото на пандемията от COVID -19, е обучението на децата и студентите. От 2020 г. досега учениците в много случаи са принудени да учат дистанционно, което значително пречи на образователния процес, но също така води до асоциално поведение и депресивни състояния при децата, казват експерти. Като се има предвид, че ситуацията с разпространението на COVID -19 продължава да е динамична, в съседните на България страни се предприемат различни мерки, свързани с учебния процес.

След принудителна двуседмична ваканция, обявена заради бурното разпространение на COVID -19 в РУМЪНИЯ, в понеделник (8 ноември) учениците се върнаха в училище, но не всички присъствено.

Министерствата на образованието и на здравеопазването определиха праг от минимум 60 процента ваксиниран персонал за провеждане на обучение в присъствена форма. Затова в понеделник врати отвориха около две трети от училищата, а останалите продължиха с онлайн часове.

Още по темата
Министърът на образованието Сорин Къмпяну призна, че е бил обсъждан вариант за отваряне на училищата в зависимост от заболеваемостта в конкретното населено място, но симулация на министерството е показала, че при този критерий само седем процента от училищата в Румъния биха могли да провеждат присъствени занятия.

Министърът каза, че в случай на заразяване в даден клас присъствените занятия ще се отменят, а ако повече от половината от класовете в дадено училище имат заболели ученици, цялото училище ще премине на онлайн обучение.

Следващата седмица се очаква в училищата да бъдат доставени и щадящи тестове за COVID на базата на слюнка. Учениците, включително в предучилищна възраст, и преподавателите ще се тестват два пъти седмично. Тестовете ще бъдат правени от класните ръководители, които ще получат инструктаж от здравни специалисти. Министърът каза, че ще бъдат закупени около 70 милиона неинвазивни теста, тъй като повечето родители са против използването на стандартните тестове за откриване на коронавирусна инфекция.

По данни на министерството на образованието над 70 процента от преподавателите са ваксинирани срещу COVID -19. Степента на ваксинация е най-висока в лицеите, следват детските градини, а на последно място са гимназиите, съобщи министър Къмпяну. Според представени от него данни поне една доза ваксина са получили и около 30 процента от общия брой деца и юноши, подлежащи на ваксинация.

Министърът отбеляза, че изискването за над 60 процента ваксиниран персонал в училищата е довело до ускоряване на ваксинацията на работещите в образователната сфера.

"Със затворени училища и детски градини, този народ няма бъдеще", коментира той.

Според проучване, публикувано от Националния съвет на учениците обаче, 48,3 процента от тях искат часовете да продължат онлайн, а 51,7 процента смятат, че занятията трябва да се провеждат в зависимост от развоя на епидемичната ситуация.

Националната федерация на асоциациите на родителите пък посочва, че училищата трябва да работят с физическо присъствие до прага от 6 случая на 1000 души население. Родителите също така са на мнение, че приоритет в дейностите с физическо присъствие трябва да имат учениците в последните класове.

Учениците в ГЪРЦИЯ продължават да ходят присъствено на училище, въпреки че в страната се регистрира осезаем ръст на заболеваемостта сред децата. Експертите отбелязват, че в сравнение с предишните вълни на пандемията заразените деца са много повече.

Още с началото на учебната година бяха разписани ясни правила, по които децата могат да учат в присъствена форма. Te трябва да се ваксинирани или да притежават документ, че са преболедували от COVID -19 в последните шест месеца. Всички други ученици трябва да си правят тестове два пъти седмично - във вторник и петък, а при отсъствие - 24 часа преди да се върнат в училище.

Резултатите от самостоятелното тестване в домашни условия се въвеждат в специална платформа. На базата на въведените данни, ученикът получава ученическа карта, която удостоверява, че не е положителен за COVID -19. Тестовете са безплатни и се получават от аптеки по местоживеене.

Заради затягането на ограничителните мерки, които правителството въведе преди дни с цел ограничаване на разпространението на вируса и които са насочени към неваксинираните граждани, се предвижда въпросната ученическа карта да бъде използвана и при влизането в редица обекти, за които се изисква тест.

Същите са условията за педагогическия и непедагогическия персонал, като при тях тестовете не се осигуряват от държавата.

Условието учениците да си правят редовно тестове не беше прието без съпротива от страна на част от родителите. Протестите на несъгласни родители доведоха до инциденти в някои училища. Срещу училищни директори и учители, които прилагат наложените от правителството мерки, дори бяха подадени жалби. Недоволни имаше и сред учителите.

През миналия месец Държавният съвет на Гърция излезе с решение по жалба на учители и родители, които искат тестовете за децата, педагогическия и непедагогическия персонал да отпаднат. Решението, което не подлежи на обжалване, постановява мерките за задължителни.

На този фон започналата съвсем наскоро кампания за ваксинация на децата над 12-годишна възраст вече дава сериозни резултати. По последни данни в конкретната възрастовата група ваксинираните са 71,4 на сто, което е висок процент спрямо делът на напълно ваксинираните граждани в Гърция - 61,2 на сто.

Учебната година в ТУРЦИЯ започна присъствено на 6 септември след 18-месечно прекъсване (учениците учеха онлайн). В момента продължава нормалното обучение на учениците в страната, в която е изключително високо нивото на ваксинация, като почти 80 процента от гражданите са напълно ваксинирани (имунизирани са и повечето учители и много ученици на възраст над 12 години).

Над 18 милиона ученици и близо 1,2 милиона учители в страната учат и работят при стриктно спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Наскоро турският министър на образованието Махмут Йозер заяви, че засега обучението върви по план.

В някои училища се правят тестове на учениците на случаен принцип, децата обаче не се тестват без съгласието на родителите. Тестовете се извършват в училища в редица окръзи, сред които в граничещия с България Одрин, както и в Балъкесир, Бингьол, Измир, Ерзурум и др. За извършването на тестовете в училищата се иска съгласието на родителите. Проектът за тестването е съвместна инициатива на здравното министерство и на министерството на образованието.

Над 90 процента от учителите и училищния персонал в Турция са ваксинирани против COVID -19, а тези, които не са, са подлагани на PCR-тестове два пъти седмично. На родителите не е позволено да влизат в училищата, освен ако не е крайно необходимо. Учебните часове продължават максимум 40 минути, а междучасията на учениците в много случаи се разминават, за да няма струпване на деца по коридорите и в дворовете на училищата.

Във връзка с увеличаването на случаите на заразените в страната през последните два месеца президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че според ситуацията някои класове може да бъдат карантинирани, но в никакъв случай не става дума за цялостно затваряне на училища. Той обяви и че се планира студентите в университетите да продължават следването си без прекъсване и без онлайн обучение.

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа също постоянно казва, че властите ще направят всичко възможно, за да не бъдат затваряни училищата и университетите. Има планове за разделяне на класове и курсове (т.е. половината ученици от един клас да учат до обяд с намалени часове, а другата половина в следобедните часове), съществува и вариант за учене в събота и неделя.

Кризисният щаб в СЪРБИЯ удължи есенната ваканция на учениците заради пандемията от коронавирус и учениците ще се завърнат в училищата на 15 ноември, понеделник, съобщи премиерът Ана Бърнабич.

В училищата в страната се прилага комбинирана система на обучение в зависимост от това колко интезивно е заразяването в района, в който се намира училището.

Учебната година в Сърбия започна на 1 септември със завръщане на учениците в учебните стаи след година и половина онлайн обучение. С разпространението на четвъртата вълна на пандемията обаче много ученици отново преминаха на онлайн обучение или редуват дистанционното обучение с ходене на училище. Ако в един клас, в който има 17 или повече ученици, двама се заразят с коронавирус, класът се разделя на две групи и преминава на комбинирано обучение за срок от две седмици. Ако в класовете, в които има до 16 ученици, се установи, че има трима заразени, всички преминават на онлайн обучение, съобщиха от министерсвото на образованието.

Според решение на Кризисния щаб за борба с коронавируса в Сърбия обучението тази година се провежда по три модела, като всяка седмица се следи епидемиологичната ситуация и въз основа на това се решава кой модел ще се прилага.

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ в края на октомври започна скрининг на учениците за COVID -19. Целта на скрининга е ранното диагностициране и евентуалното намиране на асимптомни носители на COVID -19 сред учениците.

С получените данни ще се получи цялостна картина за предаването на вируса в училищата, в интерес на децата, информираха от министерството на здравеопазването и отправиха апел за безрезервна подкрепа от страна на родителите за даване на необходимото съгласие.

Здравните власти посочиха, че тестването на учениците ще се провежда в стая, определена за това от училището, а тестването ще продължава по-малко от минута.

Учебната година в ХЪРВАТИЯ започна присъствено на 6 септември за близо 460 000 ученици, които трябваше да спазват само физическа дистанция помежду си. Предпазните маски бяха задължителни само в коридорите и училищните зали, както и в училищните автобуси.

С настъпването на студените месеци и разпространението на четвъртата вълна на пандемията все повече училища преминаваха към обучение в електронна среда.

По последни данни 2,7 процента от децата на възраст между 12 и 14 години са ваксинирани, а от тези във възрастовата група 15-19 години са ваксинирани 18 процента.

Работещите в образователната сфера трябва да имат COVID сертификати, но това изискване не се отнася за учениците. От учениците се изисква да се съобразяват с инструкциите на Хърватския институт за обществено здраве. Във всички училища вече е задължително носенето на предпазна маска от 5 клас нагоре. Учениците от първи до четвърти клас трябва да носят защитни маски извън класните стаи.

Facebook групата на учителите поиска от министъра на образованието да въведе тестове за учениците, за да се намали разпространението на вируса и нуждата от онлайн обучение, но министърът каза, че засега не се обсъжда подобна мярка.

Въвеждането на COVID сертификати за редица дейности не се посреща радушно от всички. Около 300 души протестираха в понеделник пред правителството и парламента, и обещаха да се събират всяка вечер. Някои от демонстрантите носеха фенерчета, за да пуснат "символична светлина срещу мрака", който ще бъде наложен с въвеждането на сертификатите. Досега това изискване важеше само за здравния сектор и за социалните работници. В Хърватия 48,02 процента от общия брой население, или 57,46 процента от пълнолетното население, е ваксинирано срещу COVID-19.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase