Снимка: архив, БГНЕС

Словакия разшири днес обхвата строгите мерки срещу коронавирус. В почти половината страна се затварят хотели, барове и ресторанти заради рязко повишаване на инфекциите, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се правителството да обсъди допълнителни мерки, а министърът на здравеопазването Владимир Ленгварски се присъедини към здравния персонал, който лекува пациенти с КОВИД-19, и призова словаците да се ваксинират.

"Само ваксинацията може да ни преведе през пандемията", каза той.

Още по темата

Мерките ще засегнат 36 от 79-те общини в страната. Показателен за скоростта на разпространение на инфекциите е фактът, че преди 3 седмици само 5 общини бяха наложили ограничения, а седмица по-късно към тях се присъединиха още 5.

Освен че се затварят хотели, барове и ресторанти, хората ще могат да купуват храна само за вкъщи. Фитнесите, спа центровете и басейните също ще бъдат затворени.

Максималният брой хора, които могат да се събират на публични места, се намалява до 100 души, като те трябва да бъдат напълно ваксинирани. Задължително е и носенето на маски както в закрити помещения, така и на открито.

Словакия, чието население е близо 5,5 милиона души, е една от страните в Европейския съюз, които са най-силно засегнати от пандемията. Тя регистрира малко под 460 хиляди случая на заразени и почти 13 хиляди починали от заболяването.

През миналата седмица броят инфекции на дневна база постигна 3 нови рекорда, като последният - от 6805 случая, бе отбелязан в четвъртък.

Правителствената консултативна група от здравни експерти предложи въвеждането на нови мерки, като ограничаване на движението на неваксинирани, в опит да се предотврати възможен колапс на здравната система.

Около 80 на сто от хората, които към момента се нуждаят от хоспитализация (общо 2108 души), са получили само една доза ваксина или изобщо не са били ваксинирани. Много болници започнаха да лекуват само пациенти с коронавирус.

В Словакия нивото на ваксинация е едно от най-ниските в Европейския съюз. Напълно ваксинирано е по-малко от половината население на страната или 2,41 милиона души.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase