Снимка: БГНЕС

Комбинацията между COVID-19 с някои заболявания е изключително опасна, предупреди пулмологът Сергей Бабак в интервю за радио Sputnik. Той даде съвети как да намалим риска.

Коронавирусната инфекция засяга предимно белите дробове на човека. А ако се наслагва върху други сериозни заболявания на този орган, опасността от фатален изход се увеличава многократно, обясни Бабак.

"Има такова заболяване - идиопатична белодробна фиброза (IPF), когато елементите на преждевременно стареене се задействат внезапно при хора на 70 и повече години. В такива случаи белите дробове се свиват. Заради коронавируса точно същите процеси започват в белия дроб", каза Сергей Бабак.

Установено е, че рискът от развитие на IPF се увеличава с тютюнопушенето.

„Има и хронична обструктивна белодробна болест, която се появява поради тютюнопушенето, която предизвиква подобно „стареене“ белите дробове. Ваксинацията срещу COVID-19 и спирането на тютюнопушенето ще намалят вероятността от това развитие. След като човек прекрати лошия навик, белите дробове постепенно ще започнат да се възстановяват”, продължи Бабак.

Според лекаря скоростта и обемът на възстановяване на белите дробове се изчисляват по специален метод.

„Има формула за изчисляване на индекса на тютюнопушенето. За да направим това, вземаме броя на изпушените цигари на ден, умножаваме по броя на годините пушене и след това разделяме на двадесет. Ако полученият индекс е повече от десет, тогава има висок риск от тежко заболяване след заразяване с коронавируса”, заяви лекарят.

Коментари Напиши коментар

12

Дора

преди 2 месеца

Откровена манипулация: "Има и хронична обструктивна белодробна болест, която се появява поради тютюнопушенето, която предизвиква подобно стареене белите дробове. Ваксинацията срещу COVID-19 и спирането на тютюнопушенето ще намалят вероятността от това развитие". Вече започват да вмъкват "ваксинацията срещу COVID-19" като пенкилер, като измислен бустер на всякакви медицински подходи. Не знам коя алабалистика е по-обидна за читателя - ковид-журналистиката или ковид-статистиката.

11

?

преди 2 месеца

Масово заболяване сред политиците е "идиотопатия".

10

Руски учЕн???

преди 2 месеца

Оффф.....