Отговор на въпроса: "Вие лично ваксинирахте ли се срещу COVID-19?" Снимка: Екзакта

Проблемите, свързани със здравните аспекти на кризата с COVID-19, тревожат близо две трети от българите. Това показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.  Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Страховете могат да се преодоляват чрез системна и последователна работа, която да ангажира авторитета на институциите, на специалистите, на лидерите на мнения, на политиците и на медиите, препоръчват анализаторите.

Още по темата

"Екзакта" регистрира слаба положителна промяна в нагласите за ваксиниране. Общо 33 на сто заявяват, че вече са ваксинирани с 1, 2 или с 3 дози. Други 18 процента заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро. 11 на сто изтъкват като причина да не са ваксинирани медицински противопоказания. 38 процента посочват, че не са ваксинирани до момента и че нямат намерение да се ваксинират.

По-често твърдят, че вече са ваксинирани хора на възраст над 60 години /32,8 на сто от тях/, както и такива на възраст 40-49 години /26,4 на сто от тях/, висшисти /36 процента от тях/ и столичани /35 на сто от тях/.

По 30 процента от симпатизантите на БСП, ДБ и ПП са напълно ваксинирани, а сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е значително по-висок - 41 на сто.

Най-много нежелаещи да се ваксинират има сред младите хора на възраст 18-29 години /56 процента от тях/, както и сред хората на възраст 30-39 години /45 процента от тях/. По-често не желаят да се ваксинират жителите на населените места извън София.

Като цяло поддръжниците на ваксинирането (хора с една, две или три дози, както и такива, възнамеряващи скоро да се ваксинират) преобладават сред симпатизантите на ДБ - 70,3 на сто, на ГЕРБ - 69 на сто, и на ПП - 55,6 процента. При ДПС този дял е 49,3 процента.

Противниците на ваксинирането имат превес сред симпатизантите на ИТН - 56,6 на сто, на БСП - 52 процента, на ИБГНИ - 55 на сто, и на "Възраждане" - 75 процента, както и сред негласуващите и колебаещите се дали изобщо да гласуват - по 63 на сто от двете категории.

Вторичният анализ показва, че личният опит с ваксините е определящ фактор за мнение по целия кръг от въпроси, свързани с мерките срещу разпространяване на инфекцията.

Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase