Снимка: Pixabay

Учени от Египет и Обединеното кралство работят заедно, за да определят дали отровата на скорпионите, открита в египетската пустиня, може да послужи като добра отправна точка за проектиране на нови лекарства за борба с коронавируса, пише "Джерусалем Пост".

Изследването се извършва от Университета на Суецкия канал и Университета в Абърдийн, последният от които наскоро разказа за проекта чрез статия и видео на своя уебсайт.

"Скорпионите са едни от най-старите животни на Земята, съществували повече от 400 милиона години. Техните отрови са били използвани в традиционни терапии от древността в много страни, особено в Китай и Индия", пише БГНЕС. "Отровите на скорпионите съдържат коктейл от биологично активни пептиди, много от които са много мощни невротоксини, докато някои са показали силни антибактериални и антивирусни свойства".

Отровите на скорпионите "все още не са напълно проучени и може да представляват неортодоксален източник на нови лекарства", каза проф. Мохамед Абдел-Рахман, професор по молекулярна токсинология и физиология в катедрата по зоология на Факултета по естествени науки в Университета на Суецкия канал, се казва в материала.

"Отровите на скорпионите имат много сложен състав, съдържащ стотици пептиди и други материали", каза Хоусен.

Екипът раздели сложната смес на отделни пептиди и в момента тества дали тези пептиди имат способността да възпрепятстват навлизането на коронавируса в човешките клетки.

За да проникне в нашите клетки вирусният шип протеин първо се свързва с рецептор на клетъчната повърхност.

"Проучихме как шиповият протеин взаимодейства с човешкия рецептор в присъствието на нашите пептиди от скорпиони“, обясни Хоусен. "Ако нашите пептиди са активни, взаимодействието на шиповия протеин с рецептора [трябва] да бъде инхибирано", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase